Vuodeosastojen alasajo alkaa

Eksote muuttaa vuodeosastot ja vanhainkodit palveluasunnoiksi. Lisäksi Eksote vähentää jo ensi vuonna 60 vanhusten laitospaikkaa Taipalsaaren sairaalasta, Savitaipaleelta, Ruokolahdelta ja muista kunnista.

Anne Kotiharju

Vanhusten makuuttaminen vuodeosastoilla ja vanhainkodeissa vähenee Etelä-Karjalassa. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin suunnitelman mukaan kuntien laitokset on muutettu vuoteen 2016 mennessä tehostetuiksi palveluasunnoiksi.

Lisäksi jo ensi vuonna karsitaan yhteensä 60 laitospaikkaa, eikä näitä paikkoja korvata muulla ympärivuorokautisella hoivalla. 29 paikkaa lakkautetaan Taipalsaaren sairaalasta, 10 paikkaa Savitaipaleelta ja Ruokolahdelta, viisi Luumäeltä ja Rautjärveltä, kahden paikan vähennyksellä selviävät Lemi ja Taipalsaari.

Eksoten vs. laitoshoidon päällikkö Eeva-Kaarina Tolvanen selvittää, että tyypillisesti paikkoja vähennetään usean hengen huoneista. Henkilöstö pienenee samassa suhteessa, esimerkiksi niin, ettei palkata uusia sijaisia.

Vuodepainotteisen hoidon muuttaminen vaatii kunnilta investointeja, useimmiten remontti riittää. Kuitenkin esimerkiksi Luumäellä, Lemillä ja Taipalsaarella on rakennettava kokonaan uutta.

-Tavoitteena on, että ketään asiakasta ei tarvitse näiden muutosten takia siirtää tai kenenkään muuttaa, kertoo Eksoten vt. vanhusten palvelujen johtaja Tuula Karhula.

Kun laitoshoito korvataan palveluasumisella, vaikuttaa se asiakkailta perittyihin maksuihin. Kattavan laitosmaksun sijaan asiakas maksaa asunnosta vuokraa, palvelut sekä lääkkeet.

Karhulan mukaan kuntien suunnitelmat ovat jo pitkällä. Epäselvin tilanne on Savitaipaleella.

Lappeenrannan kaupungin omistaman Taipalsaaren sairaalan kaikki osastot on lopetettu vuoteen 2016 mennessä. Nyt syksyllä sulkeutui ensimmäinen osasto. Sen asukkaat muuttivat Attendon Hopeahelmeen. Ensi vuonna lakkautetaan yksi osasto ja kaksi jäljelle jäävää 30 asukkaan osastoa sitä mukaa, kun pystytään.

-Suunnitelma on vielä auki. Nyt seurataan, miten kotihoidon lisääminen vaikuttaa ja miten asumispalvelut vetävät, sanoo Eeva-Kaarina Tolvanen.

Tällä hetkellä jonotetaan tehostettuun palveluasumiseen. Sitä ei enää lisätä, vaikka vanhusten määrä kasvaa. Karhula ja Tolvanen uskovat, että hoivapaikat riittävät. Kotihoitoon lisätään jo ensi vuonna kaksi miljoonaa euroa. Kevyempää tuettua asumista, kuten yhteisöasumista, lisätään myös.

-Kotona pärjää entistä huonokuntoisempana, kun kotihoitoa parannetaan. Ryhmä- ja päivätoimintaan satsataan, ja entistä useampi pärjää kotona ilman kotihoidon palveluja.

Syrjäkyliltä voisi harkita muuttoa taajamiin normaaleihin vuokra-asuntoihin, jonne Eksote tuo palveluita.

Vielä viime keväänä joissakin kunnissa kerättiin adresseja vuodeosastojen lopettamista vastaan. Karhulan mukaan nyt vanhusten omatoimisuuden tukeminen ymmärretään.

-On ihan suomalainen malli, että vanhus laitetaan vuoteeseen viimeisiksi vuosikseen.

Tuplasti yli 65-vuotiaita vuonna 2040

Vanhuksille suunnatut hoitoasumispaikat vähenevät nykyisestä 1?400:sta 1?340:een vuoteen 2016. Kotihoitoon tulee 40 uutta hoitajaa.

Terveyskeskusten vuodeosastojen 480 paikkaa muuttuvat tehostetuksi palveluasumiseksi sekä Armilan kuntoutuspaikoiksi (100), lyhytaikaisen hoidon sairaalaosastoiksi keskussairaalaan ja Parikkalaan (50); pitkäaikainen laitoshoito jatkuu vielä Joutsenossa ja Taipalsaarella (60).

Tehostetussa palveluasumisessa on vuonna 2016 1?130 paikkaa.

Lisäksi tarjolle tulee kevyempää tuettua asumista sekä lisää perhehoitoa.

Yli 65-vuotiaiden määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2040 mennessä. Entistä pienempi osa saa jatkossa ympärivuorokautista hoivaa ja entistä suurempi osa asuu kotona.

Lähde: Eksote

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju