Yhtiöt eivät saa jakaa tukipotteja

Lappeenrannan kaupunginyhtiöiden avustus yliopistolle on poikkeus, ja usean päättäjän mielestä perusteltu.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Avustuksien ja tukien jakaminen ei Lappeenrannan kaupungin päättäjien mielestä kuulu yhdenkään kaupunkiyhtiön toimialaan. Kaupunkiyhtiöiden jakama avustus yliopistolle on päättäjien mielestä perusteltu poikkeus.

Valtuutettu Marja-Liisa Vesterinen (sd.) paheksui mielipidekirjoituksessaan yhtiöiden yliopistolle maksamia avustuksia. Yhtiöistä Asuntopalvelu, Energia ja Liiketoiminnat maksavat kukin yliopistolle 50 000 euroa kolmena vuonna.

Kaupunginhallitus velvoitti yhtiöt kaupungin itsensä lisäksi osallistumaan yliopiston kansainvälistymisprojektiin.

-Eli koko konsernilta menee yhteensä 250 000 euroa vuosittain kolmen vuoden ajan, selvittää apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski. Korkiakoski esitteli tukiasian viime vuonna, koska kaupunginjohtaja Seppo Miettinen yliopiston hallituksen jäsenenä oli esteellinen.

Tukien jakaminen ei ole Korkiakosken mukaan konserniohjeen mukaistakaan.

-Jos konserniohjeista päättävä kaupunginhallitus päättää, että tuetaan, se on hyväksyttävää. Ja yliopisto on niin keskeinen kumppani.

Asuntopalvelun toimitusjohtaja Seppo Ylitalo sanoo vuokra-asuntoyhtiön hallituksen keskustelleen tuesta, mutta toimineen saamansa evästyksen mukaisesti.

-Sinänsähän tämän voi asettaa kyseenalaiseksi. Toisaalta meillä on myös opiskelijoita vuokralla.

Lappeenrannan Energian hallituksen puheenjohtaja Kullervo Lehtonen (kok.) pitää Energian tukea yliopistolle luontevana.

-Energialla on töissä yli kymmenen yliopistolta valmistunutta ja yhteistyötä on muutenkin paljon. Ilman omistajan päätöstä tehdyt tukemiset ovat kuitenkin yhtiölain vastaisia.

Marja-Liisa Vesterinen peräänkuuluttaa avoimuutta.

-Jos kaupunkikonserni haluaa tukea, tuki pitää jakaa avoimesti ja tuen taso päättää budjetissa valtuustossa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju