Aikuisopisto tekee nyt tappiota

Etelä-Karjalan aikuisopiston tase on yli puoli miljoonaa euroa miinuksella. Rehtori Sakari Kivimäki uskoo tilanteen kuitenkin vielä kohentuvan syksyn aikana.

Matti Saarela

Lappeenranta. Etelä-Karjalan aikuisopiston tase on tällä hetkellä yli puoli miljoonaa euroa miinuksella. Virkamiesten laskeman ennusteen mukaan tilikauden lopullinen tappio on noin 400 000 euroa. Laskelma esitettiin keskiviikkona kokoontuneelle kuntayhtymän hallitukselle.

Rehtorin Sakari Kivimäen mukaan tulopuolella vajausta on syntynyt lähinnä siksi, että aikuisopiston suurin asiakas, työvoimahallinto on vähentänyt tilauksiaan.

-Työvoimakoulutuksen volyymi on tänä vuonna oleellisesti pienempi kuin se oli vielä viime vuonna, Kivimäki kertoo.

Työvoimahallinto kilpailuttaa tilaamansa kurssit. Kivimäen mukaan kysynnän väheneminen ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole johtunut siitä, ettei Etelä-Karjalan aikuisopisto olisi pärjännyt tässä kilpailussa.

-Meillä on ollut aika paljon myös optioita, eli siinä mielessä meidän koulutusohjelmamme eivät ole olleet edes katkolla, hän jatkaa.

Kuntayhtymä on reagoinut kysynnän vähenemiseen muun muassa lomauttamalla opettajia.

Menopuolella aikuisopiston taloutta rasittaa Tukkikadun tyhjillään oleva kiinteistö Lappeenrannan Pallossa. Tiloille ei ole löydetty ostajaa tai uutta vuokralaista.

-Meitä rasittaa aika paljon Tukkikadun vajaakäytöllä olevat tilat. Meillä oli siellä keväällä vuokralainen, mutta nyt syksyllä tätä vuokratuloakaan ei enää tule, Kivimäki kertoo.

Hän kuitenkin uskoo, että aikuisopiston taloudellinen tilanne paranee vielä tämän syksyn aikana.

-Me olemme samassa tilanteessa kuin mikä tahansa yritys. Rahaa tulee sisään myynnin mukaan. Meidän myyntimme luonnollisesti notkahtaa kesän aikana ja tällä kertaa se notkahti vähän liiankin syvälle. Nyt yritämme kuroa tätä aukkoa tuloissa umpeen syksyn aikana.

-Meidän taloutemme paranee aina syyskaudella, mutta kyllä realistinen arvio tämän vuoden tuloksesta on se, että se jää alijäämäiseksi. Vielä emme tiedä, miten paljon.

Kivimäen mukaan aikuisopiston tuloksessa näkyy myös Suomen talouden syvenevä taantuma.

-Kyllä yritysten tilanne heijastuu tavallista vähäisempänä yrityskoulutuksena.

Työvoimahallinnon tilaama koulutus kattaa Kivimäen mukaan reilut 60 prosenttia aikuisopiston volyymista. Yritysten tilaaminen kurssien osuus on 5-6 prosenttia.

-Meillä tehdään myös ammatillisia perustutkintoja ja annamme oppisopimuskoulutusta. Näissä me olemme tänä vuonna jopa ylittäneen talousarviossa arvioidut tulot.

Aikuisopiston budjetin loppusumma on vaihdellut vuosittain varsin paljon. Menot ja tulot ovat Kivimäen mukaan olleet keskimäärin noin 13 miljoonaa euroa vuodessa.

Kirjoittaja:
Matti Saarela