Citylle neljä uutta rakennusta

Ensimmäisenä nousee Osuuspankin talo Tapanaisen talon paikalle. Valta- ja Kauppakadun kulman uusi rakennus sekä Koulukadun varren kaksi uutta täydentävät palapelin. Marian aukiosta tulee Cityn sydän.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan City-kortteli uudistuu sittenkin jo lähivuosina. Kortteliin nousee neljä uutta rakennusta, jos kaavat menevät läpi. Tapanaisen talon paikalle tulevan Osuuspankin talon lisäksi palaset loksahtelevat kohdalleen korttelin eri osissa.

Niin sanottu Koulutalo Valta- ja Kauppakadun kulmassa puretaan. Esisopimuksen tontin ostamisesta tehnyt rakennusliike Jatke rakentaa tilalle uuden. Jatke rakentaa uuden talon myös Koulukadun varteen, nykyiselle parkkipaikalle Lappeenrannan Liiketalon tontille. Tästäkin tontista on esisopimus.

Koulukadun varren parkkipaikalle mahtuu toinenkin uudisrakennus. Se tulee Lappeenrannan Keskustalon tyhjälle tontin osalle. Keskustalon omistajan Etelä-Karjalan Säästöpankin neuvottelut tontin myynnistä ovat loppusuoralla.

Korttelin itäpään eli Tapanaisen talon ja Marian aukion kaava on pisimmällä. Rakennusliike Lemminkäisen tavoitteena on päästä rakentamaan uutta liike- ja toimistotaloa Osuuspankille jo keväällä.

Muiden tonttien kaavat ovat vielä enemmän vaiheessa, mutta valmista voi syntyä tarvittaessa ripeästi.

-Toivoisimme, että Koulutalon ja Koulukadun varren kaavat voisivat valmistua jo talven kuluessa niin, että ainakin toiselle tontille pääsisi rakentamaan kesällä, sanoo rakennusliike Jatkeen aluejohtaja Jari Salonen.

-Positiivinen vire on päällä. Vahva usko on siihen, että jotain tapahtuu ihan lähitulevaisuudessa, maalailee Salonen.

Tapanaisen tontin viereisen tontin omistavan Etelä-Karjalan Säästöpankin toimitusjohtaja Jarmo Partanen myhäilee ratkaisun häämöttävän silläkin tontilla.

-Uskon, että ensi viikolla tehdään päätöksiä. Tavoitteena on, että vanhalle Keskustalolle tehdään julkisivuremontti. Tontin tyhjälle osalle Koulukadun varteen tulee uudisrakennus ja sen tontti myydään.

Tontin kauppa rakennusliikkeen kanssa lienee allekirjoituksia vailla.

-Toiveikkaalla mielellä edetään. Johan tätä korttelia on melkein 10 vuotta hierottukin, tuumii Partanen.

Lappeenrannan Liiketalon hallituksen puheenjohtaja Mauri Hiltunen sanoo myös, että eteenpäin mennään.

-Voisi sanoa, että nyt ollaan 10 000 metrin juoksun viimeisellä kierroksella.

Mahdollisesti ensi keväänä rakentamaan pääsevän Lemminkäisen aluejohtaja Seppo Tokkola uskoo, että nyt alkaa tapahtua koko keskustassa.

-Tämä on kuin dominopeli. Kun Tapanaisen tontilla päästään liikkeelle, koko City heilahtaa eteenpäin. Se taas säteilee keskustan muihin kortteleihin, esimerkiksi Pormestarin kortteliin.

Kaupunki järjestää yleisötilaisuuden City-korttelin itäosan asemakaavasta torstaina 8.11. klo 17 kaupungintalon valtuustosalissa.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

City-kortteli kohentuu myös Koulukadun puolelta. Ensimmäinen rakennustyömaa tulee Kirkkokadun varteen. Osuuspankin toimisto- ja liiketalon jatkeeksi tulee Koulukadulle kaksi muuta uutta rakennusta.

Kaupunkilaisten tärkein kohtaamispaikka

City-korttelin itäpään kaavamuutos on nyt nähtävillä.

Nykyinen Tapanaisen talo puretaan ja sen paikalle tulee Osuuspankin toimitalo ja liiketiloja alakerroksiin. Rakennusoikeutta on 5?200 kerrosneliötä.

Korkeimmillaan 7-kerroksisen talon rakentaa Lemminkäinen. Koulukadun reunassa kerroksia on neljä.

Tavoitteena on saada aukion laidalle veistoksellinen Saimaata kohti porrastuva rakennus.

Marian aukio tulee kirkon ja uudisrakennuksen väliin. Tavoitteena on nostaa kirkko ja kirkkopiha esiin.

Maanalaiseen pysäköintitaloon ajetaan Kirkkokadun puolelta uudisrakennuksen kautta. Pysäköintiä tulee kolmeen kerrokseen.

Tavoitteena on tehdä korttelista vetovoimainen asuin- ja liikekortteli, joka on aukioineen kaupunkilaisten tärkein kohtaamispaikka läpi vuoden.

Lähde: Lappeenrannan

kaupunki

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju