Kauppahankkeille lisäpotkua

Tuore matkailijaselvitys voi vauhdittaa kauppakeskus-ratkaisuja Etelä-Karjalassa. Luvut herättävät myös kysymyksiä.

Harri Manskinen

TUORE matkailijaselvitys antaa lisää potkua maakunnan kauppahankkeille. Tutkimus- ja analysointikeskus TAK:n selvityksen mukaan Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta Suomeen tulee kymmenen vuoden päästä jopa 20-25 miljoonaa turistia vuodessa.

Esimerkiksi YIT:n vetämä kauppakeskussuunnitelma Imatralla kuutostien varressa on aikaisemmin perustunut pienempiin lukuihin kuin TAK:n selvitys.

-Nämä uudet luvut vaikuttavat kauppakeskukseen sijoittuviin yrityksiin. Luvut ovat ihan hirvittävän suuria, jos sen jakaa päiväkohtaiseksi, sanoo YIT Rakennus Oy:n Saimaan alueen johtaja Pentti Karhu.

Jos rajan yli tulee vuodessa 20 miljoonaa turistia, se tarkoittaa noin 55?0000 matkailijaa päivässä. Päivät eivät ole veljeksiä keskenään, ja venäläisten juhlapyhinä määrä on keskiarvoa korkeampi.

Etelä-karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Olli Vormisto pyörittelee myös lukuja.

-Tietysti luvut vaikuttavat hurjilta. Niin moninkertaisia ne ovat. Ensimmäinen kysymysmerkki on jo rajalla eli riittääkö läpäisykyky?

-Jos määrä on tuollainen, investointieuroja tarvitaan lisää. Meillä seuraavana on uuden ison Prisman rakentaminen Imatralle.

Noin sadan miljoonan euron investointia Lappeenrantaan suunnittelevan Cityconin hankekehityspäällikkö Heikki Alén on hieman skeptinen luvut kuultuaan.

-Aika isolta määrältä kuulostaa. Pikkaisen epäilen, mutta hurjia ennusteita on ollut aikaisemminkin, ja kasvu on ollut suurta.

Alén sanoo, että Citycon seuraa jatkuvasti erilaisia tilastoja ja tekee myös omia tutkimuksiaan päivittäisistä kävijämääristä ja matkailijoiden tarpeista.

-Kaikilla tutkimustiedoilla on vaikutusta siihen, miten meidän tiloihimme sijoittuu yrityksiä. Siksi tutkimuksia tehdään.

YIT:n Karhu sanoo, että matkustajamäärän lisäksi Korvenkanta-projektiin vaikuttaa myös matkustajaprofiili.

-Mitä he haluavat? Sillä on merkitystä siihen, millainen konsepti Imatralle lopulta syntyy.

YIT:n hanke Korvenkannassa etenee suunnitelmien mukaisesti.

Yhteistoimintasopimus alueen käytöstä allekirjoitetaan Imatran kaupungin kanssa joulukuun puolivälissä. Siihen mennessä YIT:n oma suunnitelma on hahmottunut.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan YIT rakentaa Korvenkantaan 90?000 kerrosneliötä eli yhden maan suurimmista kauppakeskuksista. Tiloihin on tulossa kaupan alan liikkeitä ja toimistotiloja. Majoitustilaa ei kaavassa ole.

-Korvenkanta on osa triangelia, jossa yöpyminen tapahtuu Ukonniemessä ja Rauhan alueella. Holiday Club Saimaalla ja Imatran kylpylällä on erilainen asiakassegmentti ja se on meille vain hyväksi, Karhu sanoo.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Venäläisturistien määrä Etelä-Karjalassa kasvaa seuraavan kymmenen vuoden aikana entisestään. Se luo vipinää kauppapaikkojen suunnitteluun.

Kirjoittaja:
Harri Manskinen