Eksote ilahtui tuloksista

Terveyspalvelujen johtaja myöntää, että palveluissa on yhä parannettavaa. Helpotusta lääkärivajeeseen tuo sairaanhoitajien oikeus määrätä lääkkeitä.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on tyytyväinen Ylen selvityksen tuloksiin. Niiden mukaan perusterveydenhuolto toimii mallikkaasti Etelä-Karjalassa.

Eksoten terveyspalvelujen johtajan Markku Huplin mukaan tulokset kertovat siitä, että hoitotarpeen arviointi on saatu yhdenmukaiseen tilanteeseen, vaikka monet asiakaspalautteet kertovat toista.

Hupli myöntää, että palveluja pitää yhä parantaa.

-Siksi meillä on alkanut hyvä vastaanotto -hanke ja se laajenee jokaiselle terveysasemalle.

VIIME keväänä Eksote teetti Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa kyselytutkimuksen, jonka mukaan asiakkaat ovat tyytyväisiä saamiinsa palveluihin Eksotelta. Silloin kyselyn avoimista vastauksista esille nousivat muun muassa ongelmat puhelinpalvelussa.

Hupli tunnustaa myös ne ongelmat.

-Puhelinpalvelussa on ollut ajoittain ongelmia. Takaisin soitto ei ole aina toiminut.

VAIKKA Eksote sai Ylen selvityksessä mairittelevia tuloksia, ongelmiakin on. Kipein niistä on lääkärivaje.

-Meillä on nyt Lappeenrannankin alueella kymmenen lääkärin vaje.

Hupli odottaa helpotusta tilanteeseen sairaanhoitajien lääkkeenmääräämiskoulutuksesta.

Saimaan ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä toteuttama sairaanhoitajien lääkkeenmääräämiskoulutus päättyi lokakuun lopussa.

Sairaanhoitajien oikeus määrätä lääkkeitä on osa lääkärien ja sairaanhoitajien työnjaon ja tehtäväkuvien uudistamista, joka lisää hoitotyöntekijän vastuuta ja osaamista terveydentilan määrittelystä ja lääkehoidon määräämisestä.

-Moni ei tahdo ymmärtää sitä vieläkään, ettei ainoastaan meillä Eksotessa vaan myös muualla Suomessa hoitaja ensin arvioi lääkärikäynnin tarpeen.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen