Etelä-Karjalalle luvassa jättipotti

Tuoreen selvityksen mukaan matkailijavirta Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta jatkaa kasvuaan. Venäläiset käyttävät vuonna 2025 tavaroiden ja palvelujen ostamiseen Etelä-Karjalassa jopa 1,4 miljardia euroa.

Matti Saarela

Lappeenranta. Suomessa käy vuonna 2025 noin 20 miljoonaa venäläistä matkailijaa. Näin käy jos matkailijavirrat Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta kasvavat nykyistä vauhtia.

Tutkimus ja analysointikeskus TAK:n tekemän selvityksen mukaan matkailijavirta itärajan yli voi kuitenkin paisua vielä suuremmaksi. Optimistisimman arvion mukaan Suomeen tulee Venäjältä reilun kymmenen vuoden kuluttua jo noin 25 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Kaikkein pessimistisimmänkin arvion mukaan matkailijoiden määrä kasvaa joka tapauksessa. Pelkästään Pietarissa asuu noin viisi miljoonaa ihmistä, joista vain joka viides on tähän mennessä käynyt joskus Suomessa tai ylipäätään ulkomailla.

Toisaalta kaikkein suurinta kasvua ennustavassa mallissakaan ei ole otettu huomioon sitä mahdollisuutta, että viisumipakko poistuu venäläisiltä. Selvitystä varten haastateltujen asiantuntijoiden mukaan viisumipakko poistetaan varsin todennäköisesti jo tällä vuosikymmenellä eli vuoteen 2020 mennessä.

Selvityksen mukaan yksi varma voittaja ostosmatkailijoiden euroista ja ruplista käytävässä kilpailussa on jo nähtävissä. Lappeenranta ja Imatra ovat viime vuosina haalineet itselleen yhä suuremman osan turistivirroista.

Lappeenrantaan on tänä vuonna löytänyt tiensä lähes puolet (46 prosenttia) kaikista Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta Suomeen tulleista matkailijoista. Vielä viime vuonna Lappeenrannan osuus jäi noin 33 prosenttiin.

Myös Imatra on kirinyt jo aivan Helsingin kantaan. Imatralle suuntasi matkansa 22 prosenttia kaikista tänä vuonna Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta Suomeen tulleista matkailijoista.

Helsinki on menettänyt suhteellista osuuttaan. Samoin on käynyt Kymenlaaksolle, jonka osuus matkailijoista on pudonnut pari prosenttia.

Sekä Mikkelissä että Kouvolassa on tehty viime vuosina suuria investointeja kaupan palveluihin. Ainakaan vielä venäläiset ostosmatkailijat eivät ole löytäneet näitä palveluja. Molempien kaupunkien osuus jää selvityksen mukaan tänä vuonna kahteen prosenttiin.

Etelä-Karjalan kauppa ja palveluelinkeinot kilpailevat venäläisten ostosmatkailijoiden euroista laadulla ja hinnalla. Varovaisenkin kasvuarvion mukaan jaettava potti kasvaa vuoteen 2025 mennessä noin 1,4 miljardiin euroon ja pelkästään Lappeenranta on saamassa yli miljardin euron tuplajättipotin, kun vielä viime vuonna kauppaa käytiin Lappeenrannassa reilulla 200 miljoonalla eurolla ja koko maakunnassa 264 miljoonalla eurolla.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Venäjällä on vietetty eilen ja tänään kansallisen yhtenäisyyden päivää ja ylimääräinen vapaapäivä on laittanut ostosmatkailijat liikkeelle. Nuijamaan raja-asemalla jonotettiin perjantaina passintarkastukseen.

Kirjoittaja:
Matti Saarela