Fly-osakkaille ei aiota maksaa

Fly Lappeenrannan vähemmistöosakkaat syyttävät kaupunkia rikollisesta toiminnasta.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki ei aio ostaa ulos Fly Lappeenranta -yhtiön vähemmistöosakkaiden arvottomiksi käyneitä osakkeita.

Mikäli vähemmistöosakkaat eivät tyydy päätökseen, he voivat viedä asian käräjille.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti keskiviikkona kaupunginlakimies Eero Immosen valmisteleman esityksen mukaisesti esittää kaupunginhallitukselle, että lunastusta ei tehdä.

Mahalaskun pöytälaatikkoon tehneen Flyn vähemmistöosakkaat toimittivat kaupungille kesällä lunastusvaatimuksen.

Lunastusasia on odottanut elinkeinoyhtiö Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöissä (LKY) ja sen tytäryhtiössä Flyssa tehdyn erityisen tarkastuksen valmistumista. Tarkastusasia käsiteltiin kaupunginvaltuustossa elokuussa.

Konsernijaosto muistuttaa valtuuston todenneen, että tarkastuksen perusteella LKY:ssä ja Flyssa on tehty menettelytapavirheitä. Oikeustoimiin ei kuitenkaan katsottu olevan perusteita.

Vähemmistöosakkaat toimittivat lunastusvaatimuksensa tueksi muun muassa sähköpostiviestejä sekä luonnoksen luvatusta, Flylle tärkeästä Finavia-yhteistyösopimuksesta vuodelta 2008. Sopimusta ei koskaan allekirjoitettu.

Vuonna 2008 neuvoteltiin vähemmistöosakkaiden omistaman Conte Invest Oy:n osakepääomasijoituksesta Flyhyn. Sen vuoksi vähemmistöosakkaat eivät kaupungin mielestä voi vedota Conte Invest -sijoituksen aikaisiin olosuhteisiin.

Myöhemmin Janne Mäenpää Oy, Kuutoskeskus Oy ja Ysituote Oy ostivat Conte Investin osakkeet.

Juha-Pekka Paananen ryhtyi Flyn toimitusjohtajaksi elokuussa 2008 ja teki pääomasijoituksensa Flyhyn syyskuussa 2008. Näin Paananenkaan ei kaupungin mielestä voi uskottavasti vedota siihen, että hänelle olisi annettu Finavia-neuvotteluista virheellistä tietoa.

Kaupunki myös muistuttaa, että Flyn osakassopimuksen mukaisesti vain puolet osakkeista merkittiin sopimuksen allekirjoitushetkellä. Loput oli tarkoitus merkitä, kun Finavia-sopimus allekirjoitetaan.

Conte maksoi puolet osakkeista eli 100 000 euroa.

Janne Mäenpää Oy:n ja Kuutoskeskus Oy:n mukaan LKY ja Lappeenrannan kaupunki ovat toistuvasti ja tietoisesti toimineet sekä rikoslain että osakeyhtiölain vastaisesti.

Yhtiöiden asiamies aikoo ehdottaa pienosakkaille poliisin esitutkintaa kaupungin toimista.

Yhtiöiden mukaan niillä on kaupungin rikosvastuun osoittamiseksi hallussaan tietoja, joita ei välttämättä ole vielä esitetty.

Kaupungin tarkoituksena on päättää lopullisesti Flyn tarina fuusioimalla se LKY:hyn, joka nykyisin on nimeltään Lappeenrannan Liiketoiminnat.

Fly Lappeenrannan osakkaat

Lappeenrannan Liiketoiminnat 82,04 prosenttia osakkeista.

Paananen Juha-Pekka 11,60.

Janne Mäenpää Oy 2,28.

Kuutoskeskus Oy/Markku Rusanen 2,28.

Ysituote Oy/Saku Hyttinen 1,14.

Kotkalaiset liikemiehet Peter ja Lars Nyman yht. 0,66.

Esa Korjula omisti yhtiöstä 10,93 prosenttia helmikuuhun 2011 asti. Hänet lunastettiin ulos 145 000 eurolla.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara