Imatralla pyörii laiton hotelli

Tyytymätön asukas paljasti luvattoman bisneksen Jäppilänniemen entisellä rajavartioasemalla.

Outi Salovaara

IMATRA. Venäläiset kiinteistönomistajat pyörittävät laitonta hotellia myös Imatralla. Jäppilänniemen entinen rajavartioasema on ollut hotellina kuluvan vuoden alkupuolelta lähtien ilman lupia.

Immalanjärven rannalla sijaitsevan rajavartioaseman vaatimattomia vanhoja rivitalohuoneistoja on markkinoitu lukuisilla lähinnä venäläisillä hotellinvaraussivustoilla.

Hotelli paljastui vahingossa, kun tyytymätön suomalaisasiakas otti yhteyttä kaupungin terveysvalvontaan heinäkuun lopussa. Poikkeuksellisen valituksen aiheena oli muun muassa hotellin sähköturvallisuus.

Kävi ilmi, että Villa Rajala -nimeä käyttävä hotelli toimi ilman asianmukaisia terveystarkastajan tai rakennusvalvonnan lupia. Bisnes oli kaavamääräysten vastaista.

— Siellä mentiin käymään ja todettiin että toimintaa ei saa jatkaa, ennen kuin luvat ovat kunnossa, sanoo rakennustarkastaja Ritva Ihalainen.

Kiellolla ei ole ollut vaikutusta. Tämä käy ilmi esimerkiksi booking.com-varaussivustolta, jolle asiakkaat ovat jättäneet arvioita Villa Rajalasta pitkin syksyä. Viimeisin varaus on tehty 3. marraskuuta Venäjältä.

Asiakkaan arvioissa kehutaan kauniita maisemia, mutta moititaan muun muassa likaisuutta ja henkilökunnan puutetta. Erään kesällä käyneen asiakkaan mukaan jääkaapissa oli matoja.

Kaupungilla ei ole resursseja valvoa laitonta hotellitoimintaa.

Villa Rajalaa ylläpitää imatralainen venäläisten omistama Dominoff-yhtiö, joka pyörittää myös Ruokolahdella Saimaan Loma-Hovin majoitustoimintaa. Sieltä kukaan ei vastannut puhelimeen perjantaina.

Kiinteistön omistaja puolestaan on Vadim Kosarev, jolle tekninen lautakunta myönsi tällä viikolla poikkeusluvan majoitustoimintaan ja lisärakentamiseen. Lupa ei ole vielä lainvoimainen.

Rakennuslupaa ei vielä ole haettu. Sitä ei myönnetä, elleivät esimerkiksi turvallisuusasiat ole kunnossa.

Kosarev osti 1,4 hehtaarin kiinteistön 2010 yhdessä Dmitry Kosarevin kanssa 340 000 eurolla. Myyjänä oli venäläinen mieskaksikko.

Venäjän kansalainen Kosarev on kaupparekisterin mukaan kirjoilla Kirishissä Pietarin lähellä. Hän on hallituksen jäsen yhtiössä, joka pyöritti vaatekauppaa Lappeenrannan Family Centerissä.

Myymälä on tiettävästi lopetettu aivan äskettäin. Yhtiöllä on lähes 100 000 euron vuokravelat vuokraisännälleen kiinteistösijoitusyhtiölle.

Yhtiö on myös tullin esitutkinnassa epäiltynä kirjanpitorikoksesta. Etelä-Saimaa ei tavoittanut perjantaina Kosarevia.

Aiemmin tänä syksynä kävi ilmi, että myös Lappeenrannan Rauhassa venäläisten omistamassa omakotitalossa pyöri laiton hotelli.

Luvattomia majoitusbisneksiä voi olla muuallakin Kaakkois-Suomessa. Ihalaisen mukaan esimerkiksi Kotkassa esillä on ollut hieman vastaava tapaus.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara