Koulukadun niitylle kasvaa talo

Mattssonin talon jättämän aukon lisäksi koko korttelin pääty eli Valtakadun, Koulukadun ja Raatimiehenkadun varsi varautuu uudisrakentamiseen.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Mattssonin talon Lappeenrannan Koulukadulle jättämä aukko saattaa viimein täyttyä. Rakennusliike Evälahti on tehnyt esisopimuksen Kiinteistöosakeyhtiö Lasilinnan kanssa tontin ostamisesta.

Myös naapuritontilla korttelin päädyssä varaudutaan rakentamiseen. Valtakadun, Raatimiehenkadun ja Koulukadun varteen ulottuvalle Lappeenrannan Valtakadunkulma Oy:n tontille on hahmoteltu neljä-viisikerroksinen rakennus. Nyt Valtakadun kulmassa on kerrostalo ja Raatimiehenkadulla yksikerroksinen rakennus.

Molempien tonttien asemakaavamuutoksia viedään eteenpäin samalla kertaa. Mattssonin talon tontilla suunnitelmat ovat pitemmällä.

-Joko ensi tai seuraavana kesänä on tarkoitus aloittaa rakentaminen, selvittää Jukka Evälahti.

Kaavamuutos toisi noin 2?000 kerrosneliötä rakennusoikeutta. Neljäkerroksisen talon alakertaan tulisi muutama liiketila.

Tonttien suunnitelmat nivoutuvat toisiinsa muun muassa autopaikoituksen järjestämisessä. Valtakadunkulmaan kaavaillaan 4?500 neliön rakennusoikeutta.

Valtakadunkulman hallituksen puheenjohtaja Heikki Oikkonen sanoo, ettei yhtiöllä ole tavoiteaikataulua rakentamisesta.

-Lähdimme kaavamuutokseen, kun kuulimme Lasilinnan aikeesta. Näin saadaan parempi kokonaisratkaisu. Teemme kaavaa tulevaisuutta silmälläpitäen. Yhteistyöviritelmiä ei ole ollut muuta kuin arkkitehdin kanssa.

Oikkonen on seurannut mielenkiinnolla keskustan rakentamisen etenemistä.

-Nyt on hyvä mennä eteenpäin, kun keskusta muutenkin kehittyy.

Suunnitelmissa Koulukadun puolella rakennusten vierustaa kulkee arkadikäytävä eli liiketilakerros on sisäänvedetty.

Valtakadun puolelle kaavaillaan vastapäisen Kulmatalon tapaan viittä kerrosta, Raatimiehenkadun varteen neljää ja Koulukadun puolelle neljää kerrosta sekä sisäänvedettyä kattokerrosta.

Vs. kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki toteaa ankean Koulukadun kohentuvan uudisrakentamisella.

-Mutta itse Koulukatu on vielä saneeraamatta. Suunnitelmia on tehty, mutta toteuttamaan ei ole vielä päästy. Katutila on nyt jäsentymätön.

Keskustan osayleiskaavan mukaisesti ydinkeskustassa voi rakentaa entistä korkeampia rakennuksia tai korottaa vanhoja.

Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy Raatimiehenkadun ja Koulukadun kulmassa on nyt yksikerroksista liiketilaa ja sen jatkeena Koulukadun varressa niitty. Tilalle kaavaillaan kerrostaloja. Vastapäiselle tontille valmistui hiljattain uusi kerrostalo. Havainnekuva.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju