Lääkäriin vain kaupungeissa

Eksoten hallitus sai kolme vaihtoehtomallia sähköposteihinsa eilen. Palvelut keskittyisivät Lappeenrannan ja Imatran ympärille. 80 prosenttia asukkaista mahtuu näihin kahteen ympyrään, sanoo Pentti Itkonen.

Anne Kotiharju

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin palvelut keskittyvät toimitusjohtaja Pentti Itkosen suosikkimallissa Lappeenrannan ja Imatran ympärille. Eksoten hallitus sai eilen sähköposteihinsa Itkosen esitykset Eksoten tulevaisuuden kolmesta vaihtoehdosta. Toisena vaihtoehtona tarkastellaan nykyistä kuntakohtaisten palvelujen mallia sekä vaihtoehtoa, jossa kustannukset vain leikataan nopeasti alas.

-Toivoisin, että nykymallin jatkamisen lisäksi voisimme selvittää pitemmälle tuota kaksinapaista mallia, sanoo Itkonen.

-80 prosenttia Eksoten alueen asukkaista asuu suhteellisen lähellä joko Imatran tai Lappeenrannan palvelukeskittymää. Parikkala, Luumäki ja Savitaipale jäisivät kauemmas.

Itkonen uskoo, että myös Parikkalaa, Savitaipaletta ja Luumäkeä tyydyttävä ratkaisu löytyy.

Tavoitteena on, että ensi vuonna aloittava Eksoten uusi valtuusto päättäisi, minkä vaihtoehdon mukaan sosiaali- ja terveyspalveluja ryhdytään kehittämään.

Kunnat ottaisivat kantaa Eksoten vaihtoehtoihin lähikuukausina.

-Kunnissa annetaan samaan aikaan lausuntoja kuntarakenneuudistuksesta. Etelä-Karjalassa nämä asiat voisivat yhdistyä.

Kahteen kaupunkiin keskitettäviä palveluja ei ole vielä yksilöity. Jatkossa olisi lähi-, alue- ja kaukopalveluita.

-Lääkäripalvelut pääsääntöisesti keskitettäisiin, kuvailee Itkonen.

Eksotessa kelkka kääntyy vauhdissa kuntien lähipalvelujen varmistamisesta kohti kustannustehokkuutta ja keskittämistä.

Päättäjät eivät ole vielä ehtineet edes käsitellä terveysasemien kehittämissuunnitelmaa, kun nyt esiin heitetty kaksinapainen malli pistää palikat aivan uuteen asentoon.

Imatra järjestää tällä hetkellä sosiaali- ja terveyspalvelunsa itse ja on mukana vain Eksoten erikoissairaanhoidossa. Itkosen mukaan kahden keskittymän malli mahdollistaa Imatran mukaantulon Eksoteen myös peruspalveluissa.

-Olisi parasta, että Imatra tulisi tässä tilanteessa mukaan. Ruokolahti ja Rautjärvi jo valmistelevat liittymistä Imatraan eikä sosiaali-ja terveyspalveluita voi pitää siitä erillisinä.

Imatran kaupunginjohtajan Pertti Lintusen mielestä Imatran päättäjät eivät halua antaa peruspalvelujen järjestämisvastuuta Eksotelle jatkossakaan.

-On nähty, että Eksoten malli ei toimi. Imatra tuskin luopuu järjestämisvastuusta ellei laki tai joku muu siihen pakota.

Lintusen mielestä kuntajakouudistuksen myötä Etelä-Karjalaan tulee kahden tai yhden kunnan malli.

-Mihin sitten enää mitään Eksoten kuntayhtymää tarvitaan, kun yhteistyö voidaan organisoida virtaviivaisesti esimerkiksi isäntäkuntamallilla.

KUVATEKSTI

Päivä Heiskanen

Janne Lehtonen

Kai Skyttä

Pentti Itkonen

Kimmo Jarva

Pertti Lintunen

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju