Urpalainen sai tähtihetkensä

Ensimmäinen työpäivä eduskunnassa oli ikimuistoinen. Valiokuntapaikat ovat vielä sopimatta.

Harri Manskinen

HELSINKI. Anu Urpalaisella on takanaan ensimmäinen päivä eduskunnassa. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) on tarkistanut kansanedustajan valtakirjan ja ensimmäinen täysistuntokin on koettu. Tunnelma on pysynyt korkealla koko ikimuistoisen päivän.

-Tuntuu erinomaisen hyvältä. Todella mielenkiintoinen päivä. Ihmiset ovat olleet avuliaita ja asiat ovat loksahtaneet paikoilleen. Näkee, että asioita on mietitty etukäteen, tunnelmoi Urpalainen ensimmäisen kansanedustajan työpäivän päätteeksi.

Täysistuntoon eduskunnan suureen saliin imatralaiskansanedustaja asteli rauhallisin ja vakain mielin.

-En hirveästi miettinyt mitään, mutta se tuntui tähtihetkeltä. Tunsin ylpeyttä ja hyvää oloa siitä, että pääsen työskentelemään koko maan eteen harvojen ja valittujen joukkoon.

Ensimmäisen työpäivän huuma ei loputtomiin kestä ja sen tietää Urpalainenkin. Valtion ensi vuoden budjetin käsittely on meneillään ja siihen on päästävä nopeasti sisään. Valmistelussa on omaan opettajan ammattitaustaan liittyvä varhaiskasvatuslaki ja liikennepoliittinen keskustelu ryöpsähti valloilleen juuri sopivasti Urpalaisen aloittaessa työtään.

-Torstaina on luvassa mielenkiintoinen kyselytunti.

Urpalainen korostaa yhteistyötä vaalipiirin tieremonttien käsittelyssä -?Oman alueen liikennehankkeista on huolehdittava yhdessä muiden kanssa niin, että rahat löytyvät. Tiehankkeiden lisäksi pitää muistaa, että raideliikenteessäkin on paljon pelissä. Imatran ja Svetogorskin välisen radan kansainvälinen status oli esillä viime viikolla Imatralla järjestetyssä seminaarissa.

Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja kokee pääsevänsä omalle alueelleen kuntauudistuksen yhteydessä.

-Se on iso uudistus ja kädet syyhyää jo kovasti. Varsinkin kuntalakiin liittyvät sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen liittyvät kysymykset ovat Etelä-Karjalassa nyt pinnalla.

Ensimmäisenä päivänä Urpalainen ei vielä valiokuntapaikkoja saanut.

Torstaina kokoomuksen ryhmäkokouksessa asiaan voi tulla jo enemmän selvyyttä.

Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtajaksi siirtyneen Jyri Häkämiehen tilalle siirtynyt Urpalainen tietää olevansa parlamentaariselta iältään kokoomusryhmän nuorin ja se tuo nöyryyttä.

-Kierrätystä varmaan tulee. Häkämiehellä ei ministerinä ollut valiokuntapaikkoja, mutta hänen tilalleen hallitukseen menneellä Jan Vapaavuorella niitä on.

Urpalaisen toivelistalla ovat paikka sivistysvaliokunnassa sekä paljon taloudellista päätösvaltaa käyttävien talous- ja ja valtiovarainvaliokuntien paikat.

KUVATEKSTI

Lehtikuva/Martti Kainulainen

Imatralaisen kansanedustajan Anu Urpalaisen (kok.) ensimmäinen työpäivä eduskunnassa oli keskiviikkona. Urpalainen odotti puhemiehen kutsua saliin rauhallisen odottavaisella mielellä.

Anu Urpalainen

Vuonna 1966 syntynyt Anu Urpalainen on omaa sukua Hynninen.

Tuore kansanedustaja on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri ja ammatiltaan luokanopettaja.

Urpalainen työskenteli ennen nousuaan eduskuntaan Martikanpellon koulun rehtorina Joutsenossa.

Ovet eduskuntaan aukesivat ensimmäiseltä varasijalta, kun elinkeinoministeri Jyri Häkämies siirtyi Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajaksi.

Urpalainen sai vuoden 2011 eduskuntavaaleissa 3 322 ääntä. Syksyn kunnallisvaaleissa Urpalainen oli kokoomuksen ääniharava Imatralla 382 äänellä.

Kirjoittaja:
Harri Manskinen