Lappeenranta iloitsee Ikeasta

Mustolaan syntyy lähes 500 uutta työpaikkaa. Ikean investointi on yli sata miljoonaa euroa.

Harri Manskinen

LAPPEENRANTA. Pitkä odotus Lappeenrannassa on päättymässä. Huonekalujätti Ikea ja kauppakeskus Ikano avaavat ovensa Lappeenrannassa jouluna 2015, mikäli sovitut askelmerkit osuvat kohdalleen.

Mustolan alueelle Kuutostien varteen nousee yhteensä noin 70 000 kerrosneliötä, joihin Ikea ja Ikano sijoittuvat. Ikea-tavaratalo kattaa tiloista noin 30 000 neliötä ja kauppakeskus Ikano puolestaan rakennuttaa samaan yhteyteen 40 000 neliön kauppakeskuksen.

Ikanoon sijoittuu useita kymmeniä pienempiä kaupan alan toimijoita. Mustolaan tulee myös paikoitustilaa 2 000 autolle.

Ikean ja Ikanon mukana Mustolaan syntyy yhteensä lähes 500 uutta kaupan alan työpaikkaa. Ikea työllistää noin 150 henkeä ja Ikano 350. Suuri osa työpaikoista on osa-aikaisia. Ikean ja Ikanon investointien arvo kohoaa yli sadan miljoonan euron.

Ikean ja sen uuteen konseptiin kuuluvan Ikanon sijoittumisesta Kaakkois-Suomeen kilpailivat kaikki Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson kaupungit. Lappeenrannalla oli lopulta valtit kädessään, ja myös kaavatilanne suosi Lappeenrantaa.

Keskusteluyhteys Ikean sijoittumisesta avattiin vuonna 2007. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet tiiviimpien neuvottelujen aikaan.

-Meille edellytyksenä oli oikeankokoinen tontti ja sijainti näkyvällä paikalla, sanoi kiinteistöjohtaja Peik Enbom Ikealta.

Rajanylityspaikkojen läheisyys ja venäläisten ostosmatkailun jatkuva kasvu vaikuttivat osaltaan päätökseen.

-Venäläiset ovat mieluisa lisä alueen ostovoimalle, mutta tarkoituksemme on tulla lähemmäs kaakkoissuomalaisia ihmisiä ja helpottaa heidän mahdollisuuksia käydä Ikeassa.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva oli torstaina yhtä hymyä. Jarvan mukaan Ikean ja Ikanon sijoittuminen Lappeenrantaan vahvistaa Etelä-Karjalan asemaa Kaakkois-Suomen kaupallisena keskuksena.

-Ei ole aikaisemmin tullut tämän kokoluokan hankkeita vastaan. Ja paljon suurempia kaupallisia hankkeita ei Suomessa olekaan, eikä käy koputtelemassa Lappeenrannan ovella, Jarva hehkutti.

Lappeenrannan kaupunki myy 21 hehtaarin tontin Mustolasta 9,9 miljoonalla eurolla. Summa kuluu käytännössä kokonaan alueen rakentamista valmisteleviin toimiin ja investointeihin aina kaavatyöstä kunnallistekniikkaan. Alue vaatii kaavamuutoksen.

Lopullisesti Ikean ja Ikanon tulo varmistuu, kun kauppakirja alueesta allekirjoitetaan ensi vuoden lopulla.

Lappeenrannan kaupunki, Ikea ja Ikano ovat valmistelleet yhteistyösopimuksen, joka on Lappeenrannan kaupunginhallituksen hyväksyttävänä maanantaina.

Sopimus tarvitsee myös valtuuston siunauksen. Kimmo Jarva uskoo, että yhteistyösopimus on valmis allekirjoittavaksi marraskuun lopulla.

Alueen rakentaa Peab, joka on Ikean pitkäaikainen ruotsalainen yhteistyökumppani.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Lappeenrannan kaupunginjohtajan Kimmo Jarvan mukaan Ikean tulo vahvistaa Lappeenrannan asemaa Kaakkois-Suomen kaupallisena keskuksena. Kiinteistöjohtaja Peik Enbom odottaa, että ovet Ikeaan avautuvat jouluksi 2015.

Isojen lukujen Ikea

338 myymälää 40 maassa

154 000 työntekijää

9,5 miljoonaa neliötä myymälätilaa

Ikean tuoteluetteloa painetaan 212 miljoonaa kappaletta

776 miljoonaa asiakaskäyntiä vuodessa

Myynti tänä vuonna: 27,5 miljardia euroa

Kirjoittaja:
Harri Manskinen