Lasia Lappeen kirkolle päin

Asemakaavan muutos tuo sijaa Lappeenrannan City-korttelin ensimmäiselle uudisrakennukselle. Marian aukiolta katoavat sekä autot että puut.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Lappeen Marian kirkko saa uudeksi naapurikseen hyvin modernin näköisen pankkitalon.

-Siinä on kaksi valkoista massaa, jotka koskettavat toisiaan lasin kautta, arkkitehti Mikko Heikkilä luonnehti rakennuksen suunnitelmaa.

Kirkolle päin on talon pääty, joka on pääosin lasia.

-Tummempi lasiosa liittää talon Cityn vanhaan rakennuskantaan, Heikkilä kertoi.

Kirkon ja talon väliin tulee Marian aukio. Toistaiseksi siinä on Lappeenrannan Cityn parkkipaikka.

Etelä-Karjalan osuuspankin talo nousee Tapanaisen talon paikalle, jos ja kun alueen asemakaavan muutos hyväksytään.

Kaupunki on pannut kaavaluonnoksen nähtäville, ja sitä esiteltiin eilen yleisötilaisuudessa Lappeenrannan valtuustosalissa.

Siellä ei kukaan enää puhunut Tapanaisen talon säilyttämisen puolesta. Sen sijaan huolta herättivät Cityn parkkipaikkaa reunustavat puut. Ne pannaan nurin.

Puiden juurille ei jää elintilaa kun Marian aukion alle kaivetaan parkkihalli.

Yleisöstä arveltiin, että aukiosta tulee aika iso aukea.

-Puut korvataan muulla vihreällä, lupasi kaupungin tekninen johtaja Jussi Salo.

Kaupungin toivon mukaan myös Cityn yritykset levittäisivät Marian aukiolle kahviloitaan ja päivänvarjojaan.

Pankkitalosta tulee aukiolle ulokkeena lasikuutio. Siinä voi Heikkilän mukaan olla talon sisääntulo tai vaikka kahvila.

Talon katutasoon tulee liikehuoneistoja, ja kerroksissakin lienee tilaa muillekin kuin osuuspankille. Kerroksia on enimmillään seitsemän.

Kirkon tornia ylemmäs talo ei kuitenkaan nouse.

Koulukadun puolella talossa on suunnitelman mukaan neljä kerrosta. Rakennuksen pitkä sivu tulee Kirkkokadulle, ja sieltä mennään sisään parkkihalliin.

Maan alle rakennetaan tämän hetken suunnitelman mukaan 130 autopaikkaa. Niihin ja niistä pois pitäisi simuloinnin mukaan päästä ajamaan ilman ryysistä Kirkkokadulla.

Valtakadulla autoliikenne yritetään saada Marian aukion kohdalla vähiin. Siitä saa suunnitelmien mukaan kuitenkin ajaa edelleen suuntaan ja toiseen, korkeintaan kahtakymppiä.

-Kävelypainotteinen ja pyöräily-ystävällinen kaupunkiaukio, tuotantojohtaja Pasi Leimi kaupungin teknisestä toimesta luonnehti alueen liikenteellisiä tavoitteita.

Linja-autoliikenne aiotaan Leimin mukaan pitää pysyvästi Koulukadulla, minne Valtakadun pysäkit muutama vuosi sitten siirrettiin.

Tapanaisen talon ja tontin omistaa rakennusliike Lemminkäinen. Sen tavoitteena on päästä rakentamaan uudisrakennusta osuuspankille ensi keväänä.

Asemakaavaluonnos on nähtävillä kaupungintalolla 26. marraskuuta saakka. Sen jälkeen se menee palautteen kanssa kaupungin teknisen lautakunnan käsittelyyn.

Arkkitehtitoimisto Mikko Heikkilä Sito Oy Tapanaisen talon tontin uudisrakennus Koulukadun puolelta katsottuna, havainnekuva.

Uudisrakennus Marian aukion ja Lappeen Marian kirkon suuntaan.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen