Leiri sysättiin Cityconin tieltä

Cityconin päätöstä Ison-Kristiinan laajennuksesta odotetaan lähiviikkoina.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti maanantaina kantaa Cityconin yli 100 miljoonan kauppakeskusta kultatuolissa kohti rakentamispäätöstä. Leiriin kaavaillut kauppakeskukset puolestaan joutavat odottaa.

Herkässä vaiheessa olevan Cityconin Ison-Kristiinan laajennus sai hallitukselta vakuudet siitä, ettei Leirin kauppakeskuksia nosteta välittömästi esiin, jos Citycon päättää investoida ydinkeskustaan.

-Haluamme nimenomaan antaa Cityconille viestin, että olemme tosissamme ja erittäin kiinnostuneita heidän hankkeestaan. Se on järjestyksessä seuraava. Jos vain jotenkin kaupunkina voimme vaikuttaa rakentamispäätökseen, niin sen teemme, lupaa kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

-Leiri ei siis ole mikään ihan lähitulevaisuuden juttu. Ei ainakaan ensi vuonna lähdetä liikkeelle.

Kaupunginhallitus totesi, että erikoiskaupan toimitilatarve voidaan nyt käytettävissä olevan tiedon perusteella täyttää ainakin tämän vuosikymmenen ajaksi ydinkeskustassa vireillä olevilla hankkeilla. Tässä vaiheessa ei ole tarvetta sijoittaa erikoistavaran kauppakeskusta Leiriin. Lisäksi Leirin erikoiskaupan kauppakeskittymät eivät tue kaupungin tavoitetta ydinkeskustan kehittämiseksi.

Cityconin hankekehityspäällikkö Heikki Alén sanoi lauantain Etelä-Saimaassa, että Citycon ei investoi Lappeenrannan ydinkeskustaan, jos kaupunki ryhtyy edistämään Leiriin tulevia erikoiskauppaa sisältäviä keskuksia. Sellaista kaavailevat SRV ja Kesko sekä Etelä-Karjalan Osuuskauppa Kaupunginhallitus vastasi kokoomusvaltuutettujen valtuustoaloitteeseen, jossa vaadittiin Leiriin kauppakeskuksen ottamista esiin heti ensi vuoden alussa.

Tekninen lautakunta totesi vastauksessaan, että Leiriin voi tarvittaessa palata vuonna 2013 sen jälkeen, kun Citycon on tehnyt rakentamispäätöksen.

Cityconin päätöstä puoleen tai toiseen odotetaan lähiviikkoina. Kyseessä on yhteensä 160 miljoonan euron kokonaisuus vanha Iso-Kristiina mukaanlukien. Ensin tehtävä laajennusosa sisältää myös kaupunginteatterin.

Jos rakentamien alkaa, kaupunki itse toteuttaa kaupungintalon laajennuksen. Siihen tulee muun muassa oikeustalo.

Cederqvist & Jäntti Architects

Ison-Kristiinan laajennusosa sisältää myös kaupunginteatterin.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju