Toisen kotimaisen vastaisku

Ruotsin suurlähetystö jalkautuu Lappeenrantaan. Diskuteerata voi kauppakeskuksessa, kaupungintalolla, kouluissa, maakuntakirjastossa ja teatterissa.

Petteri Värtö

Lappeenranta. Hur står det till? Ruotsiksi menee hyvin ainakin alkuviikkoon saakka. Toinen kotimainen kielikylvettää ja nakertaa kulmaa Lappeenrannassa Ruotsin suurlähetystön johdolla perjantaista lähtien. Vajaan viikon aikana pohjoismainen yhteistyö ja tutut aakkoset lyövät kiilaa kyrilliseen yya-sopimukseen.

Lappeenrannassa on 73 000 asukasta, joista ruotsia puhuu äidinkielenä 0,2 prosenttia, noin 150 ihmistä. Ruotsinkielistä yhteisöä voi olla hankala löytää.

— Kaupungissa kuulee yleensä suomea ja venäjää, ruotsin kieltä täällä yrittävällä on varsin vaikeata, puolustaja Per Savilahti-Nagander SaiPasta kertoo.

Savilahti-Nagander on lähtöisin Luulajasta, muttei kaipaa kotimaastaan mitään. Pohjoismaat ovat samanlaisia, ja seura on hoitanut kieliasiat mallikkaasti.

— Voin puhua äidinkieltäni Simon Backmanin kanssa, Savilahti-Nagander sanoo. Kiekollinen pelaaminen ja maalinedustan siivoaminen nousevat yli kielimuurin, sillä Savilahti-Nagander ja Pietarsaaresta kotoisin oleva Backman ovat pelanneet pakkiparina viimeiset ottelut. Svenskaa saa taalata rauhassa.

— Voimme puhua ruotsia vapaasti. Joskus joukkuetoverit kehottavat sulkemaan suun, mutta yleensä kyse on leikinlaskusta, Savilahti-Nagander kertoo.

Ruotsi-päivät perustuvat Ruotsin suurlähetystön evankeliumille. Lähetystö on järjestänyt vastaavia tapahtumakokonaisuuksia viimeiset kymmenen vuotta.

Tavoitteena on lisätä kiinnostusta Ruotsia kohtaan ja naapurimaan tuntemusta. Lappeenrannassa tapahtuma on aiheuttanut kuhinaa erityisesti kouluissa.

— Kouluissa on aamunavauksia ja levyraateja ruotsalaisesta musiikista, Lappeenrannan kaupungin kansliasihteeri Marja Anttila listaa. Koulutoimi onkin Ruotsi-päivien tärkeimpiä yhteistyökumppaneita: oppilaille on keskustelu- ja kokkaustapahtumia, ja ruotsinmaikat ovat kutsuvieraita joissakin tapahtumissa.

Men herregud!, se ei ole bättrefolk-ajattelua. Tapahtumakirjosta jokainen voi löytää jättekulia värkkäämistä, josta saa joviaalin mielen

kaamoksen keskelle.

Ruotsi-päivät Lappeenrannassa 9.—13. marraskuuta. Ohessa olevan listauksen lisäksi kaupungintalolla on esillä Pohjolan helmiä -näyttely ja yliopistolla Ruotsin aikaan -näyttely.

Ruotsi-päivät Lappeenrannassa

Yleisötilaisuudet

9.11.

Visit Sweden kertoo Ruotsin talvilomakohteista, Kauppakeskus Galleria.

Tietokilpailu, Kauppakeskus Gallerian ruotsalaiset liikkeet.

10.11.

Kiekkomaaottelu: haasta SaiPan pelaajia pöytäjääkiekossa, Kauppakeskus Galleria, kello 13—14.

Visit Sweden kertoo Ruotsin talvilomakohteista, Kauppakeskus Galleria.

Tietokilpailu, Kauppakeskus Gallerian ruotsalaiset liikkeet.

August Strindberg -juhlavuoden näyttely, Lappeenrannan maakuntakirjasto, avoinna 17.11. saakka.

12.11.

Satutuokio suomeksi ja ruotsiksi, Lappeenrannan maakuntakirjasto, kello 9.30—10.

Ruotsalaisnovellien ääneenlukua aikuisille, Lappeenrannan maakuntakirjasto, kello 13—13.45.

Riksteatern: August Strindbergin näytelmäklassikko Kuolemantanssi ja Camilla Blomqvistin nykynäytelmä Meillä menee hyvin, Lappeenrannan kaupunginteatteri, kello 19. Ennen esitystä Blomqvist ja toimittaja Annika Hällsten johtavat yleisökeskustelua teatterissa (18.15—18.45). Keskustelu on tulkattu ja näytelmät tekstitetty.

Ruotsin lähetystön vastaanotto teatteriyleisölle, Maakuntakirjasto, kello 21.30—22.30.

Muut tapahtumat

12.11.

Ruokaseminaari: Koulukeittiöguru Michael Bäckman kertoo kouluruuan kehittämiskokemuksista, kaupungintalo, kello 15—16.30, avoin yleisölle tilan salliessa.

Ruotsalainen kouluruoka: Lappeenrannan kouluissa sama ruokalista ystävyyskaupunki Örebron koulujen kanssa, koko kouluviikko.

Ruotsalaista kokkausta: Yläkoulun oppilaat leipovat Ruotsin mestarikokki -ohjelmasta tutun Jessica Frejn kanssa, koko kouluviikko.

13.11.

Ruotsalainen aamiainen: Michael Bäckman kertoo ruotsalaisista ruokatrendeistä, Kasino, kello 8—9.30

Energiaseminaari kestävästä kehityksestä ja tulevista energiajärjestelmistä, kaupungintalo, kello 13—16, avoin yleisölle tilan salliessa.

Lappeenrannan kaupungin vastaanotto energiaseminaariin osallistuneille, Raatihuone, kello 16.30—17.30.

Sananvapauskeskustelu: toimittaja Peter Al Fakir keskustelee maahanmuutosta, mediasta ja sananvapaudesta, Lappeenrannan ja Savitaipaleen lukiot.

14.11.

Sananvapauskeskustelu: toimittaja Peter Al Fakir keskustelee maahanmuutosta, mediasta ja sananvapaudesta, Lappeenrannan ja Savitaipaleen lukiot.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö