Viipurin Vanerin alueen puhdistus riittää

ELY-keskuksella ei ole huomautettavaa. Viipurin Vanerin alueella on yhä pilaantunutta maata noin 150 kuutiota. Ympäristöinsinöörin mukaan kunnallistekniikan rakentamisessa pilaantuneet maat tulee huomioida.

LAPPEENRANTA. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksella ei ole huomautettavaa Viipurin vanerin alueen maaperän kunnostamisesta. Sen mukaan maaperä on kunnostettu noudattaen yleisesti käytössä olevia tutkimus- ja puhdistusmenetelmiä.

KUNNOSTUSALUEELLE jäi kuitenkin kaksi aluetta, yhteensä noin 300 neliötä, joissa pilaantunutta maata arvioidaan olevan yhteensä 150 kuutiota. Haitta-ainepitoisuudeltaan alemman ohjearvon ylittävät maa-ainekset ovat Saimaan pinnan alapuolella.

– Molemmilta alueilta kaivettiin öljyistä jätettä ja jätetäytön alapuolista maa-ainesta niin syvältä kuin kaivuteknisesti oli mahdollista. Alueiden päälle tuli puhtaita maa-aineksia noin neljän metrin kerros, toteaa ELY-keskuksen ympäristöinsinööri Mikko Rautio.

– Maaperään jääneet haitta-ainepitoisuudet eivät tehdyn selvityksen perusteella aiheuta haittaa tai vaaraa ihmiselle ja ympäristölle, eivätkä ne vaikuta tulevaan rakentamiseen, ELY-keskus toteaa lausunnossaan maaperän kunnostamisen loppuraportista.

MIKKO RAUTION mukaan kunnallistekniikan rakentamisen yhteydessä yhä maaperässä olevat pilaantuneet maat tulee kuitenkin huomioida.

– Pilaantuneen maaperän kunnostamisia tehdään usein osissa varsinkin, jos kyseessä on laaja alue. Ei ole poikkeuksellista, että kunnostus suoritetaan useammassa vaiheessa.

– Tässä tapauksessa tosin järjestys, että rakennuksia ryhdytään jo rakentamaan ennen kuin alueella on infraa, on poikkeuksellista. Mutta ympäristösuojelullisesti sekään ei aiheuta ongelmia, Rautio toteaa.

Kuvateksti

Inka Nordlund

ELY-keskus ei löytänyt huomautettavaa Viipurin vanerin alueen maaperän kunnostamisesta.

Maaperän kunnostus

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus antoi joulukuussa 2009 ympäristölupapäätöksen alueen kunnostamisesta. Kunnostustyöhön liittynyt vesialueen ruoppaus ja täyttö tehtiin Itä-Suomen ympäristölupaviraston myöntämän vesiluvan mukaisesti.

Alueen kunnostaminen on edelleen kesken alueen infrarakentamisen osalta. Siltä osin Kaakkois-Suomen ELY-keskus palaa asiaan, kun kunnostaminen on saatu suoritettua loppuun ja kunnostamisesta tehty raportti toimitettu ELY-keskukseen.

Alueelta poistettiin pilaantunutta maata yhteensä 32 500 tonnia. Sekajätettä poistettiin 9 200 tonnia ja vaarallista sekajätettä tuhat tonnia. Alueelta poistettiin myös 38?700 tonnia kenttämittauksin puhtaaksi todettua maata, joka käytettiin maa-ainesten ottoalueiden maisemointiin.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen