Antin henki höyryää kellarissa

Kabinetti kokoaa yhden jakson lappeenrantalaisesta ravintolaelämästä. Vastaanotto on ollut hiljaisesti hyväksyvä.

Petteri Värtö

Lappeenranta. Katto on matalalla, ja edessä höyryää pizza francescana. Herkkusienen ja kinkun yhdistelmä oli ensimmäisiä Pohjoismaihin tulleita pizzoja 1960-luvulla. Suomeen italialaista kansankulinarismia toi ensimmäisenä ravintolana Adriano Bar. Sen henkeä tavoittelee kabinetti ravintola Birran alakerrassa.

— Adriano (Vinciguerra) oli toivonut testamentissaan jäämistönsä kokoamista, Etelä-Karjalan osuuskaupan (Eekoo) toimialajohtaja Pertti Timonen kertoo.

Eekoo harjoittaa ravintola- eikä museotoimintaa, mutta yrityksen tiloista löytyi paikka, jossa molemmat voivat hyödyntää toisiaan. Ravintola Kolmen lyhdyn alapuolelle syntyi 40-paikkainen kabinetti, jonne on vapaa pääsy Birrasta ja jota voi vuokrata yksityisesti. Nostalgiamieli on ollut korkealla lanseeraamisesta.

— Pari varausta tuli jo avausviikolla, ja nuoremmat ovat kyselleet Antti-lahjakortteja vanhemmilleen, Birran ravintolapäällikkö Anu Nykänen sanoo. Korttituote oli asiakaslähtöinen innovaatio, jonka sisältö syntyi kysynnän myötä. Myös Lappeenrannan Kilta siirtänee iltansa Kolmen lyhdyn kirjastosta Antti-kabinettiin.

Antti-kabinetti ei ole autenttinen miljöö. Tammikuussa 1964 perustettu Adriano Bar oli kaksikerroksinen ravintola, jonka yläkerrassa oli italialainen pizzeria ja alakerrassa suomalainen mökkimaisema hirsineen ja hirventaljoineen. Kabinetti yhdistää maailmat tilassa, jossa ei aiemmin ole harjoitettu ravintolatoimintaa.

— Tarkoituksena on tavoitella paikan henkeä, Pertti Timonen kertoo. Sitä varten katosta roikkuvat Adriano Barin pallovalaisimet ja tv-ruudulla vaihtuvat kuvat ravintolan rakentamisesta ja toiminnasta 1960—70-luvuilla. Valokuvat ovat toisen perustajan Raimo Kietäväisen kotialbumista. Ne korjaavat muistojen kultaa.

— Moni on vannonut muistavansa sisustuksen tarkkaan, eikä ole tunnistanut alkuperäisiä kalusteita, Timonen sanoo. Hänen mukaansa monet muistavat Antin 1980-luvun menopaikkana. Vaihtuvissa kuvissa sen sijaan näyttäytyy alkuperäisen ravintolan ruokailupainotus pukuherroineen ja kansainvälisine vieraineen.

Myös pizza on Birran sovitus Adriano Barin alkuperäisestä reseptistä. Kokonaisuus on adrianomaisen piirakkainen. Toistaiseksi tarjolla on vain herkkusieni-kinkkutäyte, mutta 1960-luvulle ja pizza napoletanaan vankasti kuuluva anjovis on tarkoitus leipoa lätylle. Nälkä sillä lähtee, mutta hinnassa lienee Antti-lisää.

Adriano (Bar ja Vinciguerra)

Adriano Vinciguerra (1931—2009) oli syntyjään italialainen muusikko, pizzakonsulentti ja

ravintoloitsija.

Adriano perusti yhdessä Raimo Kietäväisen kanssa Adriano Bar -ravintolan 24. tammikuuta 1964.

Ensimmäinen pizza listalla oli pizza napoletana.

Kietäväinen myi osuutensa ravintolasta vuonna 1972.

Adriano asui Gardajärven rannalla, Desenzano del Gardassa vuodesta 1987.

Adriano Barin paikalla aloitti Birra vuonna 1990.

Adrianon myöhemmin perustama Ristorante Casa Nostra sijaitsi nykyisen Pikku-Peten paikalla.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö