Jarva höykkyyttää Eksotea

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva odottaa Eksotelta rohkeita avauksia. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin on tehostettava toimintaansa, jotta kuntien antamat rahat riittävät paremmin.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan kaupunki ei helly Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin valtuuston toiveisiin lisärahasta. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sanoo kuntien edelleen odottavan Eksotelta tietoja tuottavuusohjelmasta ja palveluverkkouudistuksesta.

-Lappeenranta varautuu Eksoten 5,4 miljoonan euron alijäämään ensi vuonna, mutta Eksoten valtuusto kuitenkin hyväksyi budjetissaan 11,6 miljoonan alijäämän. Sellaista valtakirjaa ei omistajakunta ole antanut, jyrähtää Jarva.

Kaupunki harkitsee lisärahaa Eksotelle ensi kesänä, jos peruspalveluindeksi antaa siihen perusteita, ei muista syistä.

Jarva evästää Eksotea sorvaamaan toimintaansa niin, että se tulisi paremmin toimeen kuntien myöntämillä rahoilla.

-Eksote on iso organisaatio. Varmasti sen toimintatavoista löytyy tehostamista.

Lappeenrannan olisi nostettava veroprosenttiaan 1,25:llä, jos se haluaa maksaa osuutensa Eksoten alijäämästä eli 25 miljoonaa euroa seuraavan neljän vuoden aikana.

-Veronkorotusta tuskin päättäjät tai kaupunkilaiset haluavat. Korotuspaineita tulee muutakin kautta.

Jarva epäilee, onko Eksoten palvelutuotanto mainostetun edullista.

-Menokasvu on pysynyt kurissa, mutta mikä on ollut lähtötaso? Nyt julkisuudessa puhutaan siitä, että itse peruspalvelunsa tuottava Imatra pääseekin halvemmalla. Ylikunnallisen Eksoten piti tuoda synergiaetuja, mutta pieni Imatra onkin edullisempi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Ari Torniaisen (kesk.) mukaan Eksote ei ole hakenut lupaamiaan säästöjä.

-Tilanne ei ratkea sillä, että Eksotelle annetaan vain lisää rahaa. Siitä tule loppumaton kierre.

Kuntien Eksotesta tilaama ulkoinen arviointi tuonee korjaus- ja parannusehdotuksia.

-Itse näen, että Eksoten pitää tehostaa omaa hallintoaan eikä pelkästään sulkea toimipisteitä.

Eksoten alijäämä kasvaa kovaa vauhtia ja on 38,6 miljoonaa euroa ensi vuoden lopussa.

Yksi mahdollisuus kuitata Lappeenrannan alijäämiä on siirtää Armilan sairaalan rakennus Eksotelle. Hyvin alustavasta suunnitelmasta kertoi ensin Etelä-Karjalan radio.

Rakennuksen arvo parantaisi Eksoten tasetta, mutta velkoihin se ei vaikuttaisi. Tärkeintä olisi saada järjestelystä toiminnallista hyötyä.

Eksoten toimitusjohtajan Pentti Itkosen mielestä alijäämien kuittaaminen kiinteistöillä on yksi tapa päästä hankalassa tilanteessa eteenpäin. Itkonen muistuttaa, että Eksote on selvittänyt maakunnallista kiinteistöyhtiötä, jolla tavoitellaan joustavuutta ja tehokkuutta.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Janne Lehtonen

Lappeenrannan alijäämän kuittaamiseksi on väläytetty Armilan sairaalan siirtämistä Eksoten omistukseen. Rakennuksen omistusmuutos ei kuitenkaan vaikuttaisi suoranaisesti velkoihin. Kaupunginjohtaja Jarva ihmettelee, ettei Eksote ole antanut pyydettyjä selvityksiä siitä, miten nykyiset maksuosuudet vaikuttavat palvelutuotantoon.

Kimmo Jarvan mielestä Eksoten päättäjien on rohkeasti tuotava uusia avauksia, koska vanhalla mallilla ei voi jatkaa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju