Joulukirjojen kiivas pyrähdys

Marraskuun tienoilla pölyt karisevat joulukirjojen kansilta. Yksi pyhittää joulukirjat loppuvuoteen, toinen hypistelee niitä kesälläkin. Kolmannelle ne eivät kelpaa lainkaan.

Helka Pylkkö

Lappeenranta. Hyllyllinen joulukirjoja kuiskii lukijoita luokseen keskellä Lappeenrannan pääkirjaston salia. Eletään joulusesongin vilkkainta aikaa.

Jouluopuksille alkaa olla kysyntää marraskuun tienoilla. Silloin myös kirjaston työntekijät ryhtyvät kantamaan joulun lukemistoa varastosta asiakkaiden näppien tuntumaan. Pyrähdys kestää vain parisen kuukautta. Jotta mahdollisimman moni lukija ehtisi saada joulukirjoista osansa, on pääkirjasto lyhentänyt niiden laina-ajan kahteen viikkoon.

Pari viikkoa ennen joulua tiskille asteleva Kati Leino harmittelee, kun ensimmäinen satsi oli jo tuotava takaisin. Uuteen lainaerään päätyy ainakin joulukertomusten kokoelma.

-Pitää varmaan tulla vielä ennen joulua, että saisin kirjoja joulupyhiksi, hän tuumaa.

Jouluhyllyihin kootaan askartelu-, ruoka-, käsityö-, perinne- ja laulukirjoja. Kaunokirjallisuutta ei ole aseteltu runsain mitoin aikuisten jouluhyllyyn, joskin runoutta on poimittu. Jouluaiheisen kaunokirjallisuuden kulutus kuitenkin näkyy lainaustilastoissa.

-Joulu-hakusanalla kaunokirjallisuutta löytyy lähes 800 nimekettä. Siitä yli puolet on lainassa, tutkailee erikoiskirjastonhoitaja Paula Mäkelä.

Luvussa on mukana lastenkirjallisuus. Lasten ja nuorten osastolla joulusatujen ja -tarinoiden määrä onkin suuri. Lasten jouluhyllyjen sisällöstä valtaosa on lainassa.

-Tässä on vain rippeet, kuvailee palvelujohtaja Päivi Oikkonen.

Ikisuosikkeja ovat Mauri Kunnaksen joulukirjat. Myös Viiru ja Pesonen -tarinat ja Noita Nokinenä -kuunnelmat napsitaan äkkiä hyllyistä. Aikuisten osastolla tonttuopukset, ruokakirjat ja Rudolf Koivun klassikot kiinnostavat joka vuosi.

Moni kaluaa tietyt tutut läpi joulusta toiseen. Kunnaksen Kaksitoista lahjaa joulupukille on Inka Tikkisen perheessä varma valinta.

-Siitä arvuutellaan, löytyvätkö kaikki esineet.

Tikkiset hakevat kirjoista tunnelmaa ja vaihtelua tavanomaisiin satuihin. Kirjat myös edustavat esinelahjojen sijaan muita joulun aarteita: ystävyyttä ja yhdessä- oloa.

Kati Leino etsii kirjoista inspiraatiota käsitöihinsä. Joulun valmistelu alkaa hänellä jo keskellä kuuminta kesää. Joulukirjoja lainataankin myös ympäri vuoden, vaikka ryntäys tulee loppuvuodesta. Joulukäsitöitä näet tehdään suvenakin, ja lapset muistelevat mieluusti joulua milloin vain.

Kati Leino hakee kirjojen nostalgisista kuvista – lumimaisemista ja vanhoista tuvista – myös tunnelmaa.

-Laittaa kynttilät palamaan, ottaa joulukirjat esiin. Suklaarasia vielä viereen, niin siinä se on.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Joulukirjoilla on selvä sesonkinsa, mutta niitä kysellään myös muulloin. Viime kesänä neulovien miesten Arne Nerjordetin ja Carlos Zachrisonin Joulupallot -kirjaa kyseltiin useaan otteeseen, erikoiskirjastonhoitaja Paula Mäkelä kertoo.

Vinkkejä joulunodotukseen

Lapsille:

Sven Nordqvist: Viiru ja Pesonen saavat jouluvieraita (1989), Viirun ja Pesosen joulupuuhat (1995) Sinikka ja Tiina Nopola: Heinähattu ja Vilttitossu joulun jäljillä (1993) Astrid Lindgren: Lapsen joulu: kootut joulukertomukset (1986) Eppu Nuotio: Etsivätoimisto Jalka & Lamppu ja ihmeellinen tapaus. (1997) Anne Lampinen: Joulupukin synty. (2007)

Aikuisille:

Erkki Valkeila (koonnut): Hauskaa joulua : joulukertomuksia kahdeksan vuosisadan ajalta (1995) Pirjo Hassinen: Jouluvaimo (2002) Oscar Hijuelos: Vanhan herran joulu (1996) Satu Koskimies ja Juha Virkkunen (toim.): Lapsuuden joulu : rakkaimmat joulurunot (2005) Sanna Hytti (toim.): Lumi hiljaa leijailee : sanoja jouluisiin hetkiin (2012)

Tietokirjallisuutta:

Anna Bergenström: Talvitunnelmia: ruokaa, kukkia ja joulun valmistelua (1996) Steve Caplin: Joulun käsikirja(2007) Tone Finnanger: Satumainen talvi: ompelua ja askartelua (2007) Tuomas Heikkilä: Suomen Turku julistaa joulurauhan (2011)

Kirjoittaja:
Helka Pylkkö