Korkeilalle potkut yrittäjistä

Maakunnallisen yrittäjäjuhlan viinakohu oli liikaa. Tulli ja poliisi tutkivat juttua yhdessä.

Harri Manskinen

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan yrittäjien juhlista noussut viinakohu johti lopulta yrittäjäjärjestön toimitusjohtajan eroon.

Etelä-Karjalan yrittäjien hallitus päätti torstaina irtisanoa Jukka Korkeilan toimitusjohtajasopimuksen. Päätös oli yksimielinen.

-Irtisanomisen perusteena on se, että toimitusjohtaja ei enää nauttinut hallituksen luottamusta, tiivisti Etelä-Karjalan yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Pasi Saajanlehto.

Saajanlehdon mukaan uuden toimitusjohtajan etsiminen käynnistyy välittömästi.

Irtisanomisen taustalla on maakunnallisesta yrittäjäjuhlasta noussut kohu. Juhlissa tarjottiin Virosta tuotua viiniä, olutta ja siideriä, joista ei maksettu veroja.

Tulli epäilee yrittäjäjärjestössä toimivia henkilöitä veropetoksesta eli valmisteveron maksamatta jättämisestä sekä yhteisöhankintaan liittyvän arvonlisäveron maksamatta jättämisestä. Poliisi selvittää alkoholin anniskeluun liittyvää rikosta eli käytännössä sitä, onko yrittäjäjuhlassa anniskeltu alkoholia ilman lupaa maksua vastaan.

Jutun rikostutkinta on vielä lähtökuopissaan. Juttuun liittyvien keskeisten henkilöiden kuulustelut käynnistyvät tammikuussa.Tulli on aiemmin kertonut, että epäiltyjä on alle viisi.

-Olemme selvittäneet faktat siitä, miten alkoholi on liikkunut ja siltä osin meillä on selvät sävelet jatkoon, teemme tiivistä yhteistyötä tullin kanssa, sanoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Jyrki Hänninen Etelä-Karjalan poliisista.

Yrittäjäjuhlan valmisteluista vastasi erillinen juhlatoimikunta ja ainakin osalle Etelä-Karjalan yrittäjien hallituksen jäsenistä Viron matka ja sieltä hankitut tuliaiset tulivat yllätyksenä.

Juomat haki toimitusjohtaja Korkeila vuokraamallaan pakettiautolla. Tarkoituksena oli pienentää juhlista aiheutuvia kustannuksia verovapaina hankittujen juomien avulla. Korkeila on aiemmin kertonut julkisuudessa, että myös vuonna 2011 järjestetyssä yrittäjäjuhlassa Parikalassa toimittiin samalla tavoin. Viranomaiset tutkivat myös Parikkalan juhlien kulkua ja juomatarjoilua.

Yrittäjäkentällä tapausta ei ole katsottu suopeasti ja Korkeilan erottaminen on ollut syksyn aikana esillä monissa epävirallisissa keskusteluissa. Myös Suomen yrittäjät on moittinut Etelä-Karjalan yrittäjien toimintaa. Valtakunnallinen yrittäjien kattojärjestö on näkyvästi mukana harmaan talouden vastaisessa kampanjassa.

Etelä-Karjalan yrittäjät on aiemmin pyytänyt julkisesti anteeksi toimintaansa.

Kirjoittaja:
Harri Manskinen