Liikemies lastentalon takana

Heikki Viitikko myi yrityksensä Englannissa ja jatkaa bisneksiä Puumalan Hurissalossa. Hän teki kiinteistösijoituksen entiseen kotikaupunkiinsa.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Lasten ja nuorten talon teko on hyvässä alussa Lappeenrannan Rakuunamäellä. Torstaina muurattiin rakennuksen peruskivi.

Pakkasessa dokumenttilieriötä hautasi sementtiin joukko NCC Rakennus Oy:n ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin edustajia sekä liikemies Heikki Viitikko.

NCC rakentaa talon ja Eksote tulee siihen vuokralaiseksi. Heikki Viitikko on Adolf Ehrnroothin aukiolle nousevan talon omistaja.

-Täällä minä vetelin sinkoa 1980-luvulla, hän totesi rakennuksen työmaalla.

Viitikko on käynyt armeijan rakuunoissa ja Lappeenrannassa varttunutkin, lyseon ylioppilas ja tekusta valmistunut rakennusinsinööri.

-Syntyisin olen Uukuniemeltä pienviljelijäperheestä.

Nykyisin Viitikko on rikas mies Puumalan Hurissalosta.

Hän tekee Rakuunamäelle ainakin kahdeksan miljoonan euron investoinnin. Siinä valmistuu Eksoten lasten ja nuorten palveluille uudisrakennus ja oheistilaa viereisten tallien saneerauksesta.

-Sijoitustoimintaa tämä meille on, mutta sijoituksessa pitää olla myös sydäntä mukana, Viitikko viittaa talon tarkoitukseen.

Sijoitustoiminnassa on mukana Viitikon vaimo, ja perheessä on kaksi tytärtä. Viitikko sanoo senkin takia haluavansa olla mukana edistämässä lasten ja nuorten hyvinvointia.

Bisneksiä Rakuunamäen sijoitus edistää itse asiassa huonosti.

-Tämä on heikkotuottoisin meidän kohteistamme.

Viitikko listasi perheen omistuksiin myös toimistotalon ja liikekeskuksen Mikkelistä, muutamia kerrostaloja ja pari teollisuushallia.

Viitikko on lisäksi mukana Puumalassa lujitemuovituotteita valmistavassa River Plast Oy:ssä ja veneiden maahantuontiyrityksessä. Muissakin yrityksissä hänellä on ollut ”bisnesenkelihommaa”.

Muutama sijoitushanke on mennyt myös kiville. Hurissalon koulukin lakkautettiin pari vuotta sitten. Viitikot osallistuivat sen puolustustaisteluun, ja perheen tytöt tulivat myös sen oppilaiksi.

-Olihan se heille kulttuurishokki tulla 600 oppilaan yksityiskoulusta 16 oppilaan kyläkouluun.

Perhe muutti Puumalaan viitisen vuotta sitten Englannista.

-Siellä meni 14 vuotta, Heikki Viitikko kertoo.

Hän meni Englantiin Honeywell-konsernin leivissä, mutta ryhtyi kolmekymppisenä yrittäjäksi.

-Kiinteistöjen lvi-huoltoon ja kiinteistöjen urakointiin liittyvää yritystoimintaa, Viitikko kertoo bisneksistään, jota hän myi kun Hurissaloon aiottu kesäpaikka toteutuikin vakituisena asuntona.

Lappeenrantaan Viitikko muutti kolmevuotiaana kun hänen vanhempansa lopettivat pienviljelyn ja perustivat kaupunkiin Saimaan kaihdin -liikkeen.

-Yrittäjyys on verissä, hän sanoo.

Viitikko saattaa tehdä Lappeenrantaan lisääkin sijoituksia.

-Neuvotteluja on menossa.

Viitikon myötä

vuokra halpeni

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. NCC:llä oli tontti Rakuunamäellä ja tarve löytää sille käyttöä. Näin Heikki Viitikko kuvaa lasten ja nuorten talon liikkeellelähtöä.

Hän lähti sijoittajana mukaan. Aluksi oli aikomus tehdä tontille monikäyttäjätalo, mutta keväällä tuli esiin Eksoten tilantarve.

-Me etsittiin jo vuosi sitten toimistotiloja, ja NCC ilmoitti, että heillä on valmius niitä tehdä, mutta silloin hinta oli liian korkea, kertoo Eksoten tekninen johtaja Juhani Ahokas.

Viitikon mukaantulo toi hänen mukaansa keväällä uuden mahdollisuuden.

-Vuokrataso oli ihan toinen, paljon halvempi kuin vapailla markkinoilla.

Syntyi diili talosta, jonka Viitikko teettää, NCC rakentaa ja Eksote vuokraa aluksi kymmenen vuoden sopimuksella.

Syntyi myös sanasota kun osa Rakuunamäen asukkaista vastusti hanketta. Muutama taloyhtiö vaati turhaan talon rakennusluvan kumoamista.

Talon teko alkoi lokakuussa. Talon pitäisi olla valmis Eksoten käyttöön ensi vuoden marraskuussa.

Tilaa tulee viereisten tallien kanssa noin 3?500 neliötä. Vuokra on noin 62?000 euroa kuussa, 7,4 miljoonaa euroa kymmenessä vuodessa.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Rakuunamäen lasten ja nuortentalon peruskiveen muurattiin tietoja talosta ja dokumentteja tästä ajasta. Kuvassa muurauskauhan varressa on Eksoten mielenterveyspalvelujen johtaja Timo Salmisaari. Heikki Viitikko ryhmän keskellä.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen