Mielenosoitus ei pelastanut

Vanhemmat kiistävät säästöjen järkevyyden. Lautakunta pyytää avoimille päiväkodeille lisärahaa kaupunginhallitukselta.

Elina Kemppainen

Timo Laitakari

Lappeenranta. Vanhempien protesteista huolimatta kasvatus- ja opetuslautakunta päätti maanantaina viedä rahat avoimilta päiväkodeilta. Samassa puolen miljoonan euron säästöpaketissa päätettiin myös muun muassa koulujen hankintamäärärahojen leikkaamisesta ja lukioiden kurssimäärien vähentämisestä.

Lautakunta päätti kuitenkin yksimielisesti esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että toimialan määrärahaa lisätään 163 000 eurolla. Jos lisäraha saadaan, sillä jatketaan avointen päiväkotien toimintaa.

Lautakunta esittää myös, että Lappeenranta-lisän myöntämisen ehdot otetaan uudelleen tarkasteltavaksi.

Valtuuston kasvatus- ja opetustoimelle asettaman säästövaatimuksen takana on kaupungin huono taloustilanne.

Kasvatus- ja opetustoimen leikkauslistalla säästöt on pyritty kohdistamaan ensisijaisesti muihin kuin lakisääteisiin palveluihin. Varhaiskasvatuksessa tällaisia palveluita ei juuri ole, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi avoimet päiväkodit, kun valtuusto linjasi, ettei kotihoidon tukeen myönnettävää Lappeenranta-lisää saa leikata.

Yli kolmenkymmenen mielenosoittajan joukko vaati maanantaina avointen päiväkotien säilyttämistä. Vanhemmat lapsineen kokoontuivat Pohjolankadulle ennen Lappeenrannan kasvatus- ja opetuslautakunnan kokousta.

Vanhemmat olivat varautuneet iltaan tekemällä omia laskelmia säästöjen järkevyydestä. Lastensa kanssa Leirin avoimessa päiväkodissa käyvä Taija Ylämäki arvioi, että avoimissa säästäminen maksaa lopulta enemmän kuin mitä rahaa säästyy.

— Jos 30 lasta siirtyy päivähoitoon, samalla rahalla pidettäisiin kaikki kolme avointa päiväkotia toiminnassa.

Kaupungin leikkikerhojen ja avoimien päiväkotien asiakkaina on Lappeenrannassa yhteensä 1 200 lasta ja aikuista.

Ylämäki pitää outona kaupungin tärkeysjärjestystä.

— Kaupungilla on investoida 5,1 miljoonaa euroa Rauhan monitoimihallin rakentamiseen, mutta ei rahaa avoimiin päiväkoteihin.

Mielenilmauksen koolle kutsuneen Lilli Pykäläinen-Liikan mukaan vanhemmat ovat tehneet kaikkensa, jotta kaupunki kuulisi heitä.

Hänen mukaansa lautakunnan esittämä lisämääräraha on tyhjää parempi ratkaisu. Hän arvioi, että vanhemmat jatkavat nyt työtään kaupunginhallituksen jäsenten vakuuttamiseksi.

Avointen päiväkotien lopettamisella kesäkuusta lähtien säästetään ensi vuonna 157 000 euroa. Koululaisten tarvikemäärärahoista nipistetään 89 000 euroa ja lukioiden tuntikehyksestä 55 000 euroa.

Lukioiden kurssimäärän vähentäminen voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi opetusryhmien koon kasvamista ja lyhyiden kielten valikoiman karsimista.

Hankintamäärärahojen kuuden prosentin leikkaus peruskouluissa ja lukioissa tarkoittaa sitä, että oppikirjojen, vihkojen, kynien ja vastaaviin hankintoja vähennetään.

Kolme avointa päiväkotia

Lappeenrannassa toimi kolme avointa päiväkotia, Lauritsalassa, Leirissä ja Sammonlahdessa.

Toiminta on maksutonta, ja se on tarkoitettu perheille, joissa on alle kouluikäisiä lapsia, jotka eivät ole kunnallisessa päivähoidossa.

Avoimet päiväkodit ovat lapsiperheiden kohtaamispaikkoja.

Lapsille on siellä tarjolla ohjattua leikkiä, laulua, askartelua yms.

Avointen päiväkotien yhteydessä toimii myös leikkikerhoja 3—5-vuotiaille.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen, Timo Laitakari