Ryanairilla pian Barcelonaan

Halpalentoyhtiö aloittaa keväällä Lappeenranta—Barcelona-lennot. Lappeenrannan kenttä saattaa joutua kilpailemaan venäläismatkailijoista Pietarin Pulkovon kanssa.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Halpalentoyhtiö Ryanair aloittaa lennot Lappeenrannasta Espanjan Gironaan Barcelonan lähelle maaliskuun 31. päivänä. Reitti lennetään kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin.

Ryanair aloittaa Barcelonan-lennot myös Tampereelta 2. huhtikuuta. Uudet reitit tulevat myyntiin torstaina. Ryanairin myynti- ja markkinointipäällikkö Elina Hakkarainen sanoo, että Barcelona on asiakkaiden kauan odottama kohde.

Ryanairin matkustajista Lappeenrannassa noin kaksi kolmasosaa on ollut venäläisiä. Hakkarainen arvelee, että sama trendi jatkuu myös Barcelonan kohdalla.

Lentoyhtiöt edellyttävät uusien reittien avaamiseksi kaupungin taloudellista tukea, joka takavuosina paisui Lappeenrannassa isoksi.

Nyt kaupunginvaltuusto on rajannut lentoliikenteelle maksettavan kokonaistuen määrän enintään 500 000 euroksi vuodessa. Sen yli menevä rahoitus edellyttää ulkopuolisen rahoituksen löytämistä tai uutta valtuuston määrärahapäätöstä.

Matkailupalveluyhtiö Wirman toimitusjohtajan Markus Lankisen mukaan rahat riittävät kaikkiin ensi vuodeksi suunniteltuihin reitteihin: Ryanairin kesäreitteihin Barcelonaan ja Saksan Weezeen, Ryanairin ympärivuotisiin lentoihin Italian Bergamoon sekä Air Balticin Riian-lentoihin.

Lappeenranta saattaa joutua jossakin vaiheessa kilpailemaan venäläismatkailijoista Pietarin Pulkovon lentokentän kanssa.

Ryanair neuvottelee parhaillaan Pulkovon kanssa lentoreitin avaamisesta Dubliniin Irlantiin. Kyseessä olisi ensimmäinen Ryanairin reitti Venäjältä. Ryanair suunnittelee lentoja myös Moskovasta Dubliniin.

Venäjälle on tulossa myös Lontoossa majaileva Easyjet-halpalentoyhtiö, joka aikoo keväällä aloittaa lennot Moskovasta Lontooseen.

Halpayhtiöt ovat pitäneet Venäjän lentokenttämaksuja liian kalliina, mikä on pitänyt ne poissa markkinoilta. Pietarissa Ryanair suostuu Delovoi Peterburg -talouslehden mukaan maksamaan Pulkovon vaatimat kenttämaksut ja edellyttää vain markkinointitukea lentojen aloittamiseksi.

Ryanairin Pulkovo-neuvottelut alkoivat viime kesänä. Mikäli tuloksia syntyy, Ryanairin Venäjän-lennot voisivat alkaa ensi kesänä.

Delovoi Peterburgin haastattelema Aviaport-uutistoimiston päätoimittaja ja analyytikko Oleg Pantelejev arvioi, että halpalentoyhtiöiden mahdollinen tulo Venäjälle syö venäläismatkustajia Suomesta.

— Suomen kautta Eurooppaan lentävien määrä vähenee merkittävästi, hän arvioi.

Lankinen ei pelkää Pulkovoa.

— Uskon vahvasti, että Lappeenrannan reittivalikoima, kentän palvelukokonaisuus ja joustava siirtyminen koneeseen luovat miellyttävän palvelukokonaisuuden. En pidä Pulkovoa millään lailla uhkatekijänä.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara