Savitaipale kääntää inhorealismin eduksi

Lähes 1,4 miljoonaa euroa alijäämäisen budjetin odotetaan kaunistuvan ensi vuoden aikana. Palveluihin ei ole tulossa muutoksia.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Rumat asiat sanotaan Savitaipaleen ensi vuoden talousarvioesityksessä niin kuin ne ovat. Kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi myöntää tilanteen näyttävän paperilla hirveän huolestuttavalta, mutta inhorealistiselle lähestymistavalle löytyy perusteita.

-Tuloja ja menoja ei kaunistella, mutta vuoden kuluessa luvuilla on ollut tapana kohentua. Aiemminkin näin on päästy ihan hyvään lopputulokseen, joten miksei päädyttäisi nytkin.

Mitä budjetti lupaa kuntalaiselle?

-Palvelut säilyvät korkeatasoisina. Ihmisistä huolehtiminen on suurin ja rasittavin talouden osa-alue, mutta juuri sen vuoksi kunta on olemassa. 66 prosenttia budjetista on varattu Eksoten menoihin, Iso-Mustajärvi toteaa.

Miten tulot kehittyvät?

-Verotulojen arvioidaan kasvavan yhteensä noin 1,9 prosenttia. Yhteisöveroihin ennakoidaan 24 prosentin laskua. Valtionosuuksia odotetaan 11 miljoonan euron verran.

Mitä tapahtuu menoille?

-Toimintakulut kasvavat vuodesta 2012 1,4 prosenttia. Sosiaali- ja terveyspiirin todellinen rahantarve pysyy arvoituksena.

Velkaantuuko kunta?

-Savitaipale keskittyy lyhentämään lainojaan. Talousarvioon on merkitty 0,5 miljoonan euron laina, jota ei välttämättä nosteta. Kuluvana vuonna kunta ei ole nostanut lainkaan uutta lainaa.

Suurimmat investoinnit?

-Investoinnit jäävät murto-osaan entisestä. Vähän alle 0,5 miljoonan euron investointibudjetti sisältää lähinnä pieniä ylläpito- ja peruskorjauksia.

Savitaipaleen valtuusto päättää budjetista 17. joulukuuta.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen