”Fiilis kuin Voicessa”

Venäläismatkailijoiden rajut kasvuennusteet mietityttävät hotelliyrittäjiä.

Heikki Sopanen

HOTELLI- ja ravintolabisneksen pyörittäjille ennuste venäläisturistien määrän rajusta kasvusta on ristiriitainen tieto. Lisäturistit ovat tervetulleita mutta matkailijamäärän huima kasvu tarkoittaa myös uusien majoitus- ja ravintolaneliöiden rakentamista eli miljoonien eurojen riskinottoa.

-Kaikilla suurilla hotelleilla on fiilis kuin Voice-ohjelmassa. Käsi on koko ajan nappulalla, mutta milloin uskaltaa painaa, toimialajohtaja Pertti Timonen Etelä-Karjalan osuuskaupasta muotoilee.

Venäläiset tekivät viime vuonna Suomeen viitisen miljoonaa matkaa. Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy luovutti joulukuussa Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntaliitoille tutkimuksen, jossa arvioidaan venäläisten Suomen-matkailun kehitystä vuoteen 2025.

Varovaisin ennuste povaa matkojen määrän lähes tuplaantuvan nykyisestä. Tasaisen kasvun malli ennustaa kolminkertaista kasvua ja optimistisin matkojen viisinkertaistumista.

-Kun olemme varmoja, että turistimäärän kehitys jatkuu, painamme varmasti ensimmäisenä nappia. Kokonaan uuden hotellin rakentaminen on sen verran kallista, että käyttöasteen on oltava 60-70 prosenttia läpi vuoden. Uudenvuoden ja loppiaisen piikit eivät riitä, EeKoon Timonen sanoo.

Samoilla linjoilla uusinvestoinneista on Scandic Patrian hotellinjohtaja Tomi Saarelainen. Hän sanoo, että kehitystä seurataan tarkasti mutta räjähdyksenomainen kasvu venäläisten majoitusmäärissä antaa odottaa itseään. Venäläisiä on Patrian asiakkaista noin joka kymmenes.

-Ja alkaneelle vuodelle ei voi aplodeja antaa. Tästä tulee viime vuotta huonompi.

Timonen ja Saarelainen arvelevat, että nykyisellä hotellihuoneiden määrällä pärjätään hyvin vielä lähivuosina.

Timonen sanoo, että Imatralla on majoitustilaa enemmän kuin Lappeenrannassa. Saarelainen muistuttaa, että Rauhan valmistuminen toi maakuntaan majoitusvuoteita 30 prosenttia lisää.

Timonen sanoo, että majoitustilojen tarvetta sanelee pitkälti, millaisia venäläisturisteja jatkossa tulee. Tällä hetkellä valtaosa Etelä-Karjalaan tulevista on ostosmatkailijoita, jotka eivät käytä hirveästi hotellimajoitusta.

-Tutkimus ei ota siihen mitään kantaa. Ei myöskään mahdolliseen viisumivapauteen.

Timosen mielestä tärkeintä on saada rajaliikenne kuntoon niin, että kaikki Suomeen haluavat turistit pääsevät rajasta läpi nopeasti.

Sekä EeKoon hotelli Lappeella että Scandicin Patrialla on valmiudet hotellinsa laajennukseen, jos ja kun tarvetta ilmenee.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen