Nyt tyhjenee osasto 13

Taipalsaaren sairaalan loputkin kaksi osastoa menevät kiinni vuoteen 2016 mennessä. Uusia vanhuspaikkoja ei tule tilalle. Tehostettuun palveluasumiseen jonotetaan.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Osasto ja monivuotinen koti menee alta. Taipalsaaren sairaalan osasto 13:n lakkauttaminen on pelottava muutos niin asukkaille kuin heidän omaisilleenkin.

-Kivi putosi sydämeltä, huokaa yksi Taipalsaaren sairaalan osasto 13:n asukkaan omainen osaston lopettamista käsitelleessä omaisten illassa.

Uusi paikka löytyy läheltä. Potilaat siirtyvät saman sairaalan muille 30-paikkaisille osastoille 10 ja 12 sitä mukaa, kun niissä vapautuu paikkoja. Osasto tyhjenee syksyyn mennessä.

Yksi sairaalan osasto lakkautettiin jo viime syksynä.

Huoli tulevasta jäi kuitenkin painamaan. Myös sairaalan loput osastot lakkautetaan vuoteen 2016 mennessä.

-Kädet pistän ristiin ja toivon, että omaiseni pääsisi kahden vuoden kuluttua taivaaseen, ettei enää täytyisi muuttaa, miettii eräs tilaisuuteen osallistunut.

Osastonhoitaja Helena Heikkilä selvittää, että keskimääräinen hoitoaika osastoilla on ollut 2,9 vuotta.

Muuttorumba alkaa heti. Ensi viikolla osastolla 13 on enää 23 potilasta.

Myös osaston 18 vakituiselle työntekijälle järjestettiin kuulemistilaisuus. Jokainen saa töitä muualta Eksotesta, josta eläköityy tai muun syyn takia poistuu henkilökuntaa. Moni pääsee ykköstoiveensa mukaiseen paikkaan.

Taipalsaaren sairaala saattaa olla viimeinen niin sanottuja vuodepotilaita vastaanottanut Eksoten vanhusten hoitopaikka. Makuuttamiselle ja monen hengen huoneille jätetään hyvästejä.

Vanhusten palvelujen johtaja Eeva-Kaarina Tolvanen selvittää, että kaikista siirroista neuvotellaan potilaan ja omaisten kanssa.

Taipalsaaren osasto 13:n tiloja ei korvata uusilla paikoilla muualla, ei ehkä kahden muunkaan osaston.

Vanhusten hoivapaikkojen kokonaismäärä vähenee, mutta kotihoitoon on lisätty henkilökuntaa.

Samaan aikaan kun Eksote lakkauttaa kymmeniä vanhusten hoivapaikkoja, vanhusten määrä ja sitä mukaa palvelujen tarve kasvaa.

Asukkaita tehostettuun palveluasumiseen ja laitoksiin sijoittavan Sas-toimiston osastonhoitajan Eija Tiiran mukaan tällä hetkellä jokainen vapautuva paikka täyttyy välittömästi. Hakemuksia kriteerit täyttäviltä paikan odottajilta on nyt entistä enemmän.

-Odottajia on enemmän kuin paikkoja. Ruuhkahuipuissa on otettava käyttöön ylipaikkoja.

Henkilöstön määrä ei yleensä kasva ylipaikkojen takia, mutta Eeva-Kaarina Tolvasen mukaan tässä toimintojen vakiinnuttamistilanteessa se voi kasvaa.

Nyt meneillään oleva hoivapaikkojen karsiminen voi tuoda ongelmia.

-Tämän rakennemuutoksen läpivieminen tuo kipupisteitä. Aikaa myöten tilanteen pitäisi korjaantua ja hyvien tavoitteiden toteutua, uskoo Tiira.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Osastonhoitaja Helena Heikkilä kertoo, että nykyään tarjotaan virikkeitä myös vuodepotilaille.

Taipalsaaren sairaalan alueen palvelut ennen lakkautuksia.

Eksote pyrkii hoitamaan vanhuksia jatkossa kodeissa ja kodinomaisissa olosuhteissa. Kuva osastolta 13, joka lakkautetaan.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju