Imatra ilman johtoa

Imatran kaupunginvaltuusto ei pystynyt valitsemaan itselleen puheenjohtajia. Kaksi kolmesta valitusta kieltäytyi ottamasta tehtävää vastaan. Sekava kokous jatkuu viikon kuluttua.

Hannu Ojala

Imatran uuden valtuuston järjestäytymiskokous keskeytettiin ratkaisemattoman poliittiseen kriisiin.

Valtuusto ei kyennyt valitsemaan itselleen puheenjohtajistoa, kun vaalituloksen jälkeen puheenjohtajaksi valittu kokoomuksen Ismo Pöllänen ja 1. varapuheenjohtajaksi valittu sosiaalidemokraattien Tiina Wilén-Jäppinen olivat kieltäytyneet ottamasta vastaan luottamustehtävää.

Vaalituloksen hyväksyi vain 2. varapuheenjohtajaksi valittu perussuomalaisten Erkki Saarimäki.

Kieltäytymisten jälkeen tulos mitätöityi, mutta useiden neuvottelutaukojen jälkeenkään valtuustoryhmien neuvottelijat eivät kyenneet löytämään ratkaisua tilanteeseen.

Vaalitulos oli järkytys sekä puheenjohtajan paikan saaneelle kokoomukselle että 1. varapuheenjohtajuuteen heränneille sosiaalidemokraateille.

Valittujen nimet olivat oikein, mutta järjestys oli väärä.

Äänestyksen tuloksena Ismo Pöllänen sai 40 ääntä, Tiina Wilén-Jäppinen 29 ja Erkki Saarimäki 14 ääntä. Sen lisäksi sekä Arto Tikka (sd.) että Anu Urpalainen (kok.) saivat kumpikin yhden äänen. Myös Tikka ja Urpalainen kieltäytyivät luottamustehtävästä.

Henkilövaalissa jokaisella valtuutetulla oli käytettävissä kolme ääntä. Poliittisen sopimuksensa perusteella sosiaalidemokraatit, kokoomus ja vasemmistoliitto antoivat äänensä omille ehdokkailleen, mutta perussuomalaisten vetämä ryhmä 13 jakoi äänensä Saarimäelle ja Pölläselle.

Tuloksen jälkiselvittelyissä demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Heikki Luukkanen myönsi toimineena tilanteessa hyväuskoisesti.

-Valtuustoryhmien puheenjohtajat kävivät palaverissa läpi kokouslistan. Silloin todettiin asiat, jotka hiertävät ja joista mahdollisesti joudutaan äänestämään. Valtuuston puheenjohtajuus ei ollut tällainen asia. Näin ollen asia olisi ollut pois päiväjärjestyksestä, jos meillä ei olisi ollut luottoa. Meillä oli luottoa, se oli erhe.

Luukkasen mukaan sosiaalidemokraatit eivät voi hyväksy missään olosuhteissa sitä, että toinen ryhmä puuttuu tehtävään esitettyyn henkilöön. Luukkasen mukaan näkemys on yleinen tapa kaikessa poliittisessa toiminnassa

Keskustan Veikko Lankisen näkemys ryhmien sopimuksesta paikkajaosta oli toinen.

-Suurimman ryhmä edustaja kertoi, että sosiaalidemokraatit ottavat valtuuston puheenjohtajan paikan, kokoomus 1. varapuheenjohtajan paikan ja 2. varapuheenjohtajaksi ollaan esittämässä Erkki Saarimäkeä. Siihen Erkki vastasi, että ”saas nyt nähdä”.

Lankisen mielestä ryhmä 13 ei ollut sitoutunut kahden suurimman ryhmän esityksiin.

Lankinen ei ottanut kantaa varsinaiseen tulokseen, koska vaali käytiin suljettuna lippuäänestyksenä.

Ryhmän 13 muodostavat perussuomalaiset, keskusta, kristillisdemokraatit ja vihreät.

Ensimmäisen kokouksen jälkeen Imatran uudella valtuustolla on vain suhteellisen vaalitavan lautakunta. Seuraavassa kokoukseen jäi myös uuden kaupunginhallituksen valinta. Tuleva kokous antaa myös eron valtuutetun tehtävästä sosiaalidemokraattien Sirpa Hulkkoselle.

KUVATEKSTI

Hannu Ojala

Valtuuston järjestäytymiskokousta käytiin hallintojohtaja Marita Toikan ja vanhimman valtuutetun Leo Makkosen (sd.) johdolla.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala