Lampikankaan kasvit turvallisia syödä

Lampikankaan ravintokasveissa ei havaittu torjunta-ainejäämiä.

Joutseno. Lampikankaan entisen taimitarha-alueen ravintokasveja on turvallista syödä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Lappeenrannan kaupungin teettämissä tutkimuksissa ei todettu laboratorion määritysrajan ylittäviä torjunta-ainepitoisuuksia.

— Ravintokasveja analysoitiin menetelmällä, joka kattaa yli sata eri torjunta-ainetta. Määritysrajan 0,01 milligrammaa kilogrammassa pienempiä pitoisuuksia ei voida tutkimuksissa havaita. Käytännössä torjunta-ainejäämiä ei siis löydetty ollenkaan, geologi Heidi Rautanen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta kertoo.

Ravintokasvinäytteitä otettiin neljältä kiinteistöltä, joiden maaperästä on aiemmin löydetty torjunta-ainejäämiä. Tutkittuja ravintokasveja olivat peruna, porkkana, kesäkurpitsa, papu, omena sekä erilaiset marjat.

Viranomaiset kumoavat nyt aiemmin antamansa suosituksen, ettei saastuneen maa-alueen ravintokasveja kannata syödä. Ravintokasvit kannattaa luonnollisesti huuhdella ennen niiden syömistä.

— Tämä oli huojentava tulos, mutta näin etukäteen vähän arvelimmekin. Alueelta on lähinnä löydetty rasvaliukoista orgaanista yhdistettä, jonka ei pitäisi kertyä kasveihin, Rautanen toteaa.

Lampikankaan maanäytteistä on löydetty raja-arvot ylittäviä määriä heksaklooribentseeniä. Haitta-aineelle on ominaista kertyä lähinnä rasvaa sisältäviin elintarvikkeisiin kuten kalaan, lihaan tai maitoon. Vihanneksiin, hedelmiin ja marjoihin sen kertyminen on sen sijaan vähäistä.

Lampikankaalla todetuille haitta-aineille voi altistua vain suoraan maa-ainesta syömällä.

— Siinäkin riski on hyvin vähäinen, sillä esimerkiksi päiväkodin alueella terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan maata pitäisi syödä suuria määriä, noin 140 grammaa päivässä ja pitkäkestoisesti, jotta WHO:n asettama terveysperusteinen siedettävän saannin yläraja syöpävaikutuksille ylittyisi.

— Haluamme kuitenkin varmistua siitä, että pieninkin riski poistuu, kun on kyse lapsista.

Joutsenon Taimitarhan päiväkodin riskiarvio valmistuu tammikuun loppuun mennessä. Muutoin riskit ja maaperän puhdistustarve arvioidaan kevään ja kesän aikana tehtävien lisätutkimusten jälkeen.

Taimitarhasta jäi maaperään myrkkyjä

Joutsenon Lampikankaalla toimi 1950—1983 metsätaimitarha.

Viime kesänä selvitettiin oliko maahan ja pohjaveteen jäänyt torjunta-ainejäämiä.

Taimitarhan päiväkodin sekä läheisen asuinalueen maaperästä ja pohjavedestä löytyi raja-arvoja enemmän myrkkyjä.

Maan puhdistamisesta voi tulla iso lasku. Lampikankaan saastuneita alueita vastaavan Lappeenrannan Huhmarniemen kunnostus maksoi 5,7 miljoonaa euroa.

Alueen asukkaille laskua ei olla langettamassa.

Lähde: Etelä-Saimaan arkisto

Kirjoittaja:
Helmi Nykänen