Lappeenranta haluaa poliisijohdon

Kaupunginhallituksen mielestä Lappeenranta on Kaakkois-Suomen pääpoliisiasemalle paljon parempi paikka kuin Kouvola.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueen pääpoliisiasema pitää sijoittaa Lappeenrantaan, vaatii Lappeenrannan kaupunginhallitus.

Poliisin hallintorakenteen uudistusesityksen mukaan pääpoliisiasema on menossa Kouvolaan. Kaupunginhallituksen lausunnon mukaan Lappeenranta täyttää sen sijoituskriteerit Kouvolaa paremmin.

Perusteluna ovat etenkin rajan läheisyys ja poliisin toimintaa Etelä-Karjalassa tukevat yhteistyöyksiköt, joiksi lausunnossa listataan rajavartiosto, tulli, Etelä-Karjalan turvallisuus-ja valmiustoimikunta, rikostorjuntayksikkö, suojelupoliisin toimipiste, Pietarin konsulaatti, Joutsenon vastaanottokeskus ja ulkomaalaisviraston toimipiste.

-Näitä vahvuuksia ei pidä vaarantaa poliisihallinnon siirtämisellä Lappeenrannasta Kouvolaan, kaupunginhallitus toteaa.

Kouvolan etuna pääpoliisiaseman paikaksi on lausunnon mukaan vain toimitilakustannusten edullisuus, mutta siitäkään ei ole voitu tehdä kunnon vertailuja, koska Lappeenrannan poliisilaitoksen tilat ovat remontissa.

Lausunnossa todetaan, että peruskorjauksessa voidaan tehdä toimitilat myös poliisihallinnon uudistuksen tarpeisiin.

Samalla kaupunginhallitus toivoo Senaatti-kiinteistöjen selvittävän valtion oikeustalon ja poliisin toimitilojen mahdolliset synergiaedut. Oikeustaloa on kaavailtu Lappeenrannan kaupungintalon laajennusosaan.

Kaupunginhallitus vaatii Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson pääpoliisiaseman sijoittamista uudelleen arvioitavaksi.

-Mahdollisten päällystövirkojen siirtyminen Etelä-Karjalasta Kymenlaaksoon tulee minimoida ja huolehtia poliisin johto- ja esimiestoimintojen riittävyydestä edelleen Etelä-Karjalassa, lausunnossa todetaan varmuuden vuoksi.

Siinä perätään ylipäätään maakunnan poliisiresurssien varmistamista ja myös yhteispalvelupisteen säilyttämistä Joutsenossa.

Kaupunginhallitus antoi lausuntonsa poliisin hallintorakenneuudistusta petaavan Pora III -selvityksen esityksistä. Niiden mukaan poliisilaitosalueet vähenisivät nykyisestä 24:stä yhteentoista ja Kaakkois-Suomen alueen pääpoliisiasema tulisi Kouvolaan.

Etelä-Karjalaan jää esityksen mukaan Lappeenrannan ja Imatran poliisiasema, Luumäelle ja Savitaipaleelle yhteistoimintapiste ja Parikkalaan poliisin toimipiste, jonka voimavaroja saatetaan jopa lisätä.

-Päätöksiä tehdään kevään aikana. Poliisilaitosalueista annetaan valtioneuvoston asetus, ja sisäasiainministeriö tekee päätöksen, minne poliisin toimipisteet sijoitetaan, kertoo suunnittelujohtaja Sanna Heikinheimo sisäasiainministeriön poliisiosastolta.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Lappeenrannan poliisilaitos on Lappeenrannan kaupungintalon vieressä ja tällä hetkellä remontissa. Kaupunginhallituksen mielestä siitä saadaan peruskorjaamalla myös Kaakkois-Suomen pääpoliisiasema.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen