Venäjän talvi ei kiinnosta ketään

Kannaksen hiihtokeskusten rinteet ovat nyppyläluokkaa. Hällä väliä.

Hannu Ojala

Luistin piirtää jäätä. Kaartojen kestot määrittää soittimessa pauhaava Kalinka ja vieressä napakka valmentaja.

Raudun jääpalatsissa haisee uusi raha.

Samalla jäällä hokittivat menneenä kesänä medialle Venäjän ja Suomen presidentit.

Jos talvella ei keksi parempaa tekemistä, voi lähteä vaikka tutustumaan Kannaksen talviurheilumahdollisuuksiin. Raudun jäähallin vieressä on laskettelukeskus joka on ainakin toiseksi suosituin Pietarin piippupiirissä.

Toinen tai ensimmäinen on muutaman kymmenen kilometriä lännempänä Valkjärven eteläpuolella Suontakasessa. Rinteet ovat samaa nyppylätasoa kuin Etelä-Karjalassa, mutta toiminnan sosiaalinen puoli lähentelee suurempien hiihtokeskusten atmosfääriä. Rinneravintoloissa pöytäpaikkoja on kunnioitettava määrä.

Pietarilaisia valuu talviviikonloppuisin Kannaksen vapaa-ajan keskuksiin yhtenä köytenä. Suomalainen turisti on silti tyly Venäjän talvelle.

Joulunpyhien aikana matkailu-Suomen majoituspaikat täyttyvät venäläisistä matkailijoista, mutta vastakkaiseen suuntaan ei ole mainittavaa liikennettä.

-Viipurissakin hotellit täyttyvät uudenvuoden aikaan, mutta asiakkaat ovat venäläisiä, tietää lappeenrantalaisen Saimaan Matkaverkon toimitusjohtaja Kirsti Laine.

Viipuri on Moskovasta tai muuten kauempaa matkaan lähteneille venäläisille ensimmäisen ja viimeisen yön välietappi matkalla Suomeen.

Poikkeus vahvistaa sääntöä. Kirsti Laine tietää muutaman suomalaisen ryhmän, jotka tekevät vuodenvaihteessa ryhmänä matkan Viipuriin, mutta joulumatka Venäjälle on toistaiseksi täysin mahdoton ajatus suomalaiselle matkailijalle.

Bussimatkat Kannakselle alkavat vasta huhtikuun lopussa, kun maa alkaa paljastua lumen alta. Vilkkainta on alkukesä ja alkusyksy.

Talvimatkailulla on kylmän lisäksi konkreettinen hidaste.

-Tiet ovat surkeassa kunnossa, Laine muistuttaa.

Lähialueista suomalaisia kiinnostaa ympärivuotisesti vain Pietari.

Imatralla toimivan Itämatkojen toimitusjohtaja Kimmo Veijalainen tietää, että loppusyksystä ja alkutalvesta jääkiekko on aivan erityinen syy poiketa pariksi päiväksi Pietariin.

-Lätkä vetää.

Itämatkat järjestää Pietarin SKA:n runkosarjan peleihin tällä kaudella vielä kaksi matkaa.

Venäläisillä matkailuyrittäjillä on kiinnostusta saada suomalaisia matkailijoita myös kesäsesongin ulkopuolella.

Kirsti Laine sanoo, että Karjalan puolelta on esitelty suomalaisille matkatoimistoille aktiivisesti erilaisia talvitapahtumia.

-On retkiä ja troikka-ajeluita, mutta suomalaiset eivät ole kiinnostuneita lähtemään. Puitteet eivät ole vielä riittävän hyvässä kunnossa.

KUVATEKSTI

Hannu Ojala

Talvella Kannakselta löytyy muutakin kuin loskaa.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala