Mainio Vire osti palvelukoteja

Lappeenrannan Palvelukoti myi suuryhtiölle neljä mielenterveyskuntoutujien palvelukotia Taipalsaarelta ja Lappeenrannasta. Eksote kilpailuttaa nämäkin palvelut.

Anne Kotiharju

Neljä mielenterveyskuntoutujien palvelukotia siirtyi paikalliselta yrittäjältä suuryhtiölle. Mainio Vire osti Lappeenrannan Palvelukoti Oy:n. Kirjamoinkoto, Saimaankoto ja Taipalkoto sijaitsevat Taipalsaaren sairaalan alueella ja Lappeenkoto Skinnarilassa.

Yksiköissä on 46 asukasta Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiirin maksusitoumuksilla. Vakituisia työntekijöitä on 10. He jatkavat vanhoina työntekijöinä.

Palvelukoti-yhtiön vuonna 1991 perustanut toimitusjohtaja Seija Marttila uskoo, että iso Mainio Vire antaa hyvän selkänojan kehittää toimintaa uusien haasteiden edessä.

-Mainio Vire otti yhteyttä, ja neuvottelujen jälkeen vakuutuin heidän arvoistaan. Itse jatkan työssä edelleen.

Palvelukoti tuottaa lähinnä mielenterveyskuntoutujille suunnattuja ohjattuja ja tuettuja asumispalveluita sekä itsenäistä asumista tukevia palveluita.

Eksote on ilmoittanut, että se aikoo kilpailuttaa lähiaikoina myös mielenterveys-, päihde- ja vammaispalveluja.

-Kilpailutus on uusi asia ja kovasti se mietityttää. Keväällä se ilmeisesti on edessä, kertoo Marttila.

Mainio Vire on yksi Suomen nopeimmin kasvaneita ja suurimpia hoivapalveluja tarjoavia yrityksiä. Sen pääomistaja on ollut vuodesta 2011 lukien pääomasijoitusyhtiö HgCapital LLP.

Mainio Vireen liiketoimintajohtaja Johanna Paavolainen sanoo, että yhtiö halusi laajentaa toimintaansa Etelä-Karjalaan. Paavolaisen mukaan Eksote taas on ollut kiinnostunut Mainio Vireen uuden Iitin yksikön toimintamallista.

-Saa nähdä, mitä kilpailutuksen jälkeen tapahtuu. Onko meillä mahdollisuus rakentaa sinne suunnalle jotain uutta. Tavoitteenamme on tarjota myös kotiin annettavia palveluja mielenterveyskuntoutujille.

Paavolaisen mukaan Mainio Vire ei omista missään kiinteistöjä, vaan toimii rakennuttajana ja vuokralaisena.

Paavolainen selvittää, että asiakkaiden kannalta ei kaupan takia tapahdu mitään dramaattista.

-Tämän kaupan takia asiakkaiden ei tarvitse olla hädissään.

Etelä-Karjalassa on moni paikallinen yrittäjä myynyt yrityksensä attendoille, mehiläisille ja muille kansainvälisille jäteille. Paavolainen löytää selityksen yleistyneistä kilpailutuksista.

-Pienille toimijoille kilpailutukset ovat aika rankkoja, pelottavia ja vaativia. Se on yksi syy, miksi myydään. Ei todellakaan käy kateeksi. Meille kilpailutukset taas ovat rutiinia.

Taipalsaaren sairaalan alueella toimivat Kirjamoinkoto, Saimaankoto ja Taipalkoto ovat Lappeenrannan kaupungin vuokratiloissa. Eksote jatkaa viime vuonna aloittamaansa osastojen sulkemista.

Taustalla kansainvälinen pääomasijoittaja Mainio Vireestä 90 prosenttia omistaa kansainvälinen pääomasijoitusyhtiö HgCapital LLP. Se hallinnoi yli 13 miljardin pääomia.

Hoivapalveluja tarjoava Mainio Vire on kasvanut nopeasti yhdeksi Suomen suurimmista alan yrityksistä. Sen liikevaihto vuonna 2011 oli 60,9 miljoonaa ja ja liikevoitto 3,4 miljoonaa euroa.

Mainio Vire työllistää noin tuhat henkilöä.

Yhtiöllä on toimintaa yli 50 paikkakunnalla Suomessa.

Mainio Vire tarjoaa muun muassa asumispalveluita ikäihmisille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, vammaisille ja kehitysvammaisille, kotihoitopalveluita, yöpartio-, ateria- ja turvapuhelinpalveluja, lasten päivähoitoa ja lastensuojelupalveluita.

Lähteet: Mainio Vire Oy, Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju