Parhaat laulajat koko matkalta

Sopraano Eeva Hartemaa ja baritoni Aarne Pelkonen olivat Lappeenrannan laulukilpailu-tuomariston mielestä parhaat, kun puntarissa oli koko laulukilpailu.

Liisa Kukkola

Lappeenranta. Yleisön suosikki voitti ja hävisi. Kun basso Matti Turunen ja baritoni Aarne Pelkonen olivat vielä istumassa sen jälkeen, kun miesten sarjan toinen ja kolmas palkinto oli jaettu, oli ilmassa enemmän kuin pientä yllätystä, sillä toinen heistä jäisi ilman palkintosijaa.

Pelkosen voittoa ei kukaan häneltä kiistä, mutta Turusen jääminen kokonaan palkinnotta oli vastoin yleisön enemmistön mielipidettä. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvakin kätteli Turusta ennen palkintojenjakoa lämpiössä ja lähes tulkoon onnitteli jo voittajaa etukäteen.

Tuomaristo päätti kuitenkin toisin. Pelkosen jälkeen miesten sarjan parhaat olivat toisella sijallaan tenori Jere Martikainen ja finaalin toinen basso, Tapani Plathan.

Naisten tasaisen sarjan parhaaksi tuomaristo valitsi Sveitsissä, Conservatorio della Svizzera Italianassa opiskelleen sopraano Eeva Hartemaan. Hartemaan voitto oli poikkeuksellinen, sillä viime vuosina kaikki voittajat ovat tulleet Sibelius-Akatemiasta.

Asiantunteva lappeenrantalaisyleisö ei väliajalla tai kilpailun jälkeen osannut selvästikään nimetä ehdotonta naisten sarjan voittajasuosikkia.

Kaikki olivat yleisön mielestä hyviä, mutta varsinanen potin räjäyttäjä naisten sarjasta puuttui.

Toiseksi naisten sarjassa sijoittui vasta 2011 lauluopinnot Sibelius-Akatemiassa aloittanut sopraano Emili Losier ja kolmanneksi sopraano Eeva-Maria Kopp, joka oli mukana kilpailussa myös kolme vuotta sitten.

Tuomariston puheenjohtaja, oopperalaulaja Raimo Sirkiä kertoi tuomariston perustaneen ratkaisunsa kokonaisuuteen.

-Katsoimme koko pitkää kilpailua alkueristä orkesterifinaaliin saakka.

-Aika pitkälle tuomaristo oli ratkaisuista yksimielinen, tietenkin kun on kyse taiteen arvottamisesta, kaikki eivät painota asioita tismalleen samalla tavalla. Mutta keskustelemalla pääsimme kustakin sijasta ratkaisuun, puheenjohtajan ei tarvinnut lainkaan käyttää ratkaisevaa ääntänsä, Sirkiä sanoi.

Persooniakin laulukilpailussa Sirkiän mukaan löytyi, toisinaan jopa liiankin kanssa.

-Kun laulaja pyytää yleisöä taputtamaan käsiään yhteen, ollaan jo ylitetty tietty raja, mutta näistä kosiskeluista pääsee ajan mittaan, Sirkiä sanoi, ei niin vakavana, ja tarkoitti Martikaisen yleisön hullaannuttamisesta.

-Kilpailun taso oli hyvä, ja tällä kertaa ei tarvinnut valittaa ja kysellä, missä hyvät mieslaulajat ovat. He olivat täällä Lappeenrannassa, Sirkiä sanoi.

Tuomaristo antoi pitkin matkaa palautetta laulajille. Alkueristä pudonneille kerrottiin, mitä tuomaristo heiltä olisi toivonut ja miltä laulu oli kuulostanut. Välieristä pudonneet saivat myös samanlaista palautetta.

-Finalisteille tuskin tänä iltana palautetta annetaan, tässä on nyt aikamoista menoa. Mutta puhelimella sitten myöhemmin, Sirkiä totesi.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Eeva Hartemaa on opiskellut laulua paitsi Sveitsissä myös Virossa. Hänen aikaisempiin kilpailumenestyksiin kuuluu Kangasniemen laulukilpailun jaettu 1. palkinto vuodelta 2011.

Aarne Pelkonen haki finaalissa vintiltä kauhaa eli lauloi Figaron häiden kuuluisan kreivin aarian Hai già vinta la causa. Pelkosen aiempi kilpailumenestys on lied-kilpailuista Saksasta ja Alankomaista.

Lappeenrannan laulukilpailu 2013

Naisten sarja

1. Sopraano Eeva Hartemaa, 28 vuotta, kotoisin Raisiosta, palkintosumma 10 000 euroa 2. Sopraano Emili Losier, 28, syntynyt New Westminsterissä, palkintosumma 7 000 euroa 3. Sopraano Eeva-Maria Kopp, 30, Jyväskylän mlk, palkintosumma 5 000 euroa

Miesten sarja

1. Baritoni Aarne Pelkonen, 26, Rauman mlk, 10 000 euroa 2. Tenori Jere Martikainen, 24, Juva, 7 000 euroa 3. Basso Tapani Palthan, 28, Vantaa, 5 000 euroa

Erikoispalkinnot lupaaville nuorille kyvyille Sopraano Sanna Matinniemi (Suni Oy:n palkinto, 1 500 euroa) Baritoni Juho Punkeri (Lpr:n konserttiyhdistys 1 000 euroa) Bassobaritoni Jussi Juola.(Nordkalk Oy, 1 000 euroa)