Seksin ostajia kymmeniä

Rajavartiosto pisti merkille lappeenrantalaisen pariskunnan oudot Venäjän-reissut. Paritus ja laaja huumekauppa paljastuivat laajalla viranomaisten yhteistyöllä.

Useat kymmenet asiakkaat ostivat seksiä paritetuilta venäläisnaisilta viime vuonna Lappeenrannassa. Poliisi selvittelee vielä seksin ostajien henkilöllisyyttä.

Seksin ostajia epäillään seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä. Rikoksesta voi saada sakkoa tai puoli vuotta vankeutta.

Lappeenrantalainen pariskunta paritti ainakin viittä venäläisnaista kerrostaloasunnossa kaupungin länsiosissa. Toimintaa harjoitettiin toukokuusta lokakuun lopulle viime vuonna.

Vuonna 1980 syntynyttä miestä ja 1979 syntynyttä naista epäillään törkeästä paritusrikoksesta sekä lisäksi törkeästä huumausainerikoksesta.

Vyyhti alkoi purkautua, kun rajavartiosto havaitsi pariskunnan tiheissä Venäjän-reissuissa outoja piirteitä. Pari kuljetti autossaan venäläisiä naisia Suomeen ja takaisin. Vierailujen jälkeen ilmoitukset internetin seksisivustoilla viittasivat siihen, että naiset tarjosivat seksipalveluja.

Esitutkinnassa selvisi, että lappeenrantalaismies oli värvännyt kontaktiensa avulla Venäjältä naisia seksipalveluihin. Hän toi naiset Lappeenrantaan, majoitti nämä hallitsemaansa kerrostaloasuntoon ja markkinoi näitä netissä.

Asiakaskäyntejä huoneistoon on laskettu olleen noin 180. Toiminnan on laskettu tuottaneen ainakin 18?300 euroa.

Pariskunta otettiin kiinni lokakuussa. Poliisi ei kerro, olivatko he syntyperäisiä lappeenrantalaisia.

Pariskunta on ollut aktiivinen myös huumekaupassa. Kesällä mies myi Lappeenrannassa katukaupassa 10 grammaa Venäjältä peräisin ollutta heroiinia. Syys-lokakuussa kaupan oli 100 kappaleen erä Virosta tuotuja Subutexejä sekä 100 grammaa amfetamiinia.

Huumekaupasta mies sai 12?000-14?500 euron rikoshyödyn. Miehen puoliso oli osallisena huumerikoksiin.

Lokakuun lopulla mies odotti Virosta 500 tabletin Subutex-erää, mutta ei ehtinyt saada sitä ennen kiinni jäämistään. Lastista mies olisi saanut katukaupassa 30?000-40?000 euroa.

Vuoden 2012 aikana pariskunta välitti Keski-Euroopasta Venäjälle 35 litraa muotihuume ”lakkaa”. Sen katukauppa-arvo on ollut noin 35?000 euroa.

Pariskunta on välittänyt myös huumeiksi luokiteltuja reseptilääkkeitä sekä tuonut Venäjältä laittomasti ainakin 1?110 askia savukkeita.

Tutkinnan yhteydessä saatiin kiinni myös Suomeen lokakuussa tullut virolaismies, jonka piti toimittaa Lappeenrantaan 5,6 kilon satsi amfetamiinia. Aine ei ollut tarkoitettu Lappeenrannan markkinoille, mutta tapauksella oli yhteyksiä Lappeenrannan rikosvyyhteen.

Rikoksista epäillyn pariskunnan lisäksi lokakuussa otettiin kiinni kaksi muuta juttuun liittyvää lappeenrantalaista.

Esitutkinnan aikana käräjäoikeus vangitsi myös kolme muuta henkilöä, joista yksi on yhä vangittuna.

Esitutkinta-aineisto lähti eilen syyttäjälle syyteharkintaan. Poliisi arvioi tapauksen ehtivän käräjille helmi-maaliskuussa.

Mies myi pari tuhatta annosta

10 grammaa heroiinia on 1000 käyttöannosta. Heroiinin yksi käyttöannos on 0,01 grammaa.

100 grammaa amfetamiinia 500 käyttöannosta. Amfetamiinin yksi käyttöannos on 0,2 grammaa.

100 Subutex-tablettia on 400 käyttöannosta.

Seksin ostaminen paritetulta rangaistavaa Seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäyttö on rikos, josta voi saada sakkoja tai enintään puoli vuotta vankeutta.

Seksin myyminen yksityistiloissa on sallittua, jos myyjä ei ole parituksen tai ihmiskaupan uhri.

Kirjoittaja:
Seija Hackman