Sisäilmaryhmä kantaa vastuunsa

Lappeenrannan kaupungin sisäilmatyöryhmä työskentelee kovan paineen alla. Työryhmässä on esillä aina kerran kuussa pitkä lista epäilyjä huonosta sisäilmasta.

LAPPEENRANTA. Ei ole helppoa olla sisäilmatyöryhmän jäsen tänä päivänä. Eikä varsinkaan Lappeenrannassa. Kaupungin sisäilmatyöryhmä on saanut lunta tupaansa enemmän kuin laki sallii.

– Meitä tosiaankin on heitetty kuin märällä rätillä, toteaa sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja, tilakeskuksen rakennuttajainsinööri Leena Jormanainen.

Jormanainen istuu kuitenkin selkä suorana. Hän tietää, että ryhmä on aina yrittänyt vain parastaan.

TYÖRYHMÄ on saanut vihat niskaansa Etelä-Saimaan Lukijat-palstalla. Tapaus Mäntylän koulu sai sen aikaan. Lukijoiden kirjoituksissa on annettu ymmärtää, että työryhmä toimii täysin vajain tiedoin, se ei reagoi ongelmiin vaan vähättelee ja peittelee.

Jormanaisen mukaan työryhmä on tehnyt kuitenkin kaiken voitavansa. Jormanainen ymmärtää lasten vanhempien ärtymyksen, mutta samalla muistuttaa, ettei työryhmä voi ryhmänä eikä kukaan sen jäsenistä yksinään määrätä tiloja käyttökieltoon, vaan antaa vain suosituksia.

– Terveydensuojeluviranomainen ja aluehallintovirasto ovat tahot, jotka voivat määrätä tiloille käyttökiellon perustellusta syystä.

Lappeenrannan kaupungin sisäilmatyöryhmä kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Kokouksessa on esillä pitkä lista epäilyjä huonosta sisäilmasta.

– Ryhmää on syytetty tiedon panttaamisesta, mutta se ei pidä paikkansa. Tieto kulkee ryhmässä reaaliajassa.

Jormanaisen mukaan työ on kovin haasteellista ja kenties juuri siksi ulkopuolisten on sitä joskus vaikea ymmärtää.

– Sisäilmastoselvityksen tekeminen vaatii ammattitaitoa ja tulkinta kokonaisuuden ymmärtämistä, Jormanainen korostaa.

Työryhmän tavoitteena on, että kaupungin omistamissa tai vuokraamissa toimitiloissa on hyvä sisäilma.

Työryhmä huolehtii kaupungin sisäilmatietouden ajantasaisuudesta, vastaa sisäilma-asioihin liittyvästä julkisesta tiedottamisesta, priorisoi korjaushankkeet ja seuraa korjattuja kohteita.

– Kaikki jäsenet toimivat oman toimensa ohella, eikä ryhmällä ole erillistä rahoitusta, vaan tilat korjataan tilakeskuksen aina pienenevällä rahoituksella, Jormanainen toteaa.

SISÄILMATYÖRYHMÄ on toiminut Lappeenrannassa vuodesta 2009. Sen nimesi eläkkeelle jäänyt kaupunginjohtaja Seppo Miettinen. Työrukkanen riippui naulakossa nelisen vuotta.

Ensimmäinen sisäilmatyöryhmä perustettiin vuonna 1997. Aluksi työryhmän oli määrä toimia kolme vuotta, mutta projektia jatkettiin, koska ongelma ei hävinnyt mihinkään. Projekti ja sitä vetänyt työryhmä olivat loppujen lopuksi kasassa lähes kahdeksan vuotta vuoteen 2004 asti.

Marleena Liikkanen

Yksi sisäilmatyöryhmän jäsenistä kävi torstaina nuuskimassa Peltolan koulun sisäilmaa. Työryhmä kaihtaa julkisuutta kovan paineen alla. Työ on haasteellista, mutta palaute enimmäkseen kielteistä, vaikka työryhmä tekee kuitenkin kaiken voitavansa.

Työryhmä ei voi ryhmänä eikä kukaan sen jäsenistä yksinään määrätä tiloja käyttökieltoon, vaan antaa vain suosituksia.

Leena Jormanainen

Sisäilmatyöryhmä

Tilakeskus: sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja rakennuttajainsinööri Leena Jormanainen, kunnossapitopäällikkö Aila Vallius.

Työterveyshuolto: työterveyslääkäri Jussi Sandell.

Ympäristöterveydenhuolto: terveystarkastaja Tarja Lopperi.

Lasten ja nuorten ehkäisevät palvelut: ylilääkäri Tarja Nylund.

Oppilashuollon palvelut/kouluterveys: osastonhoitaja/kouluterveydenhoitaja Merja Meuronen.

Puhtauspalvelut: laitospalveluiden esimies Ulla Jolkkonen.

Työsuojelu: turvallisuuspäällikkö Ari-Pekka Meuronen ja työsuojeluvaltuutettu Asko Kokkola.

Tarkastukseen osallistuvat

Sisäilmatyöryhmä, kohteen esimies, työsuojeluvaltuutettu, työterveyshoitaja, kunnossapidon työnjohtaja, kiinteistöhuoltaja, tilasuunnittelija (kasvatus ja opetustoimi), LVI-insinööri.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen