Venäläisille oma kauppapaikka

Lappeenranta kaavoittaa Nuijamaantien varteen ”minimyllymäkeä” venäläisille. Tontit viedään käsistä.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Venäläiset matkailijat saavat ensimmäisen nimenomaan heille suunnatun kauppa-alueen Lappeenrantaan Nuijamaantien varteen. Mustolaan tulevat tontit viedään tai on jo oikeastaan viety käsistä. Kaupungin tontti-insinööri Esko Kivistö selvittää, ettei kaupunki pysty mitenkään vastaamaan kovaan kysyntään.

-Tulijoita olisi puolet enemmän. Näissä uusissa hankkeissa on taustalla yleensä muita kuin suomalaisia, toisin kuin alueelle poikkeusluvalla jo nousseessa Kuusisen Kalan Disa’s Fishissä.

Myös Kuutostien kainaloon tuleva Ikea ja Ikano-kauppakeskus lisäävät alueen kysyntää.

Kivistön mukaan pääteitten varsille tulisi laatikkomyymälöitä mielin määrin. Koska liittymiä on hankala järjestää, haluja ei voi aina toteuttaa.

Kanavan ja Valtatie 13:n väliä saatetaan myllätä jo tänä vuonna. Mustolan tienvarsialueen kaavamuutos edennee teknisen lautakunnan käsittelyyn alkuvuodesta.

Nuijamaantien varren rajaliikenteen asiakasvirrat tekevät siitä kiinnostavan.

-Näitä myymälöitä ei edes haluttaisi ydinkeskustaan, jonka ne tukkisivat. Pihalle pitää päästä rekalla ja bussilla, sanoo Kivistö.

Ainakin Rajamarket on viritellyt pitkään suunnitelmia nyt etenevälle kaava-alueelle. Rajamarketin taustalla oleva Vaalimaan Kauppakartano Oy kaavailee Nuijamaantien varteen yhteensä ainakin 5 000 neliön liiketiloja.

Kaupanpitäjillä olisi eniten tunkua vielä lähemmäs Nuijamaan raja-asemaa. Lähempänä rajaa on muun muassa Laplandia-market. Monet yritykset päästä rakentamaan poikkeusluvin ja suunnittelutarveratkaisuin ovat kaatuneet viimeistään Ely-keskukseen.

Kaupungilla kynnystä kaavoittaa lähempänä rajaa nostaa sekin, että siellä kunnallistekniikan kustannukset nousisivat suuriksi.

Vt. kaupunginarkkitehti

Erkki Jouhki selvittää, että nyt käsittelyyn tulevaa Nuijamaantien varren kaavaa on hiottu tarkkaan ja taiteiltu tietäen, ettei alueelle saa tehdä kaupan suuryksikköä.

-Yksittäinen myymälä ei saa olla 2 000 neliötä suurempi eikä yhteenlaskettu myymäläpinta-ala alueella saa ylittää 10 000 neliötä. Varastoja ja vastaavaa saa olla tuon päälle, selvittää Jouhki.

Nuijamaantien parantaminenkin on tiedossa, ja se vaikuttaa osaltaan alueen liittymäjärjestelyihin.

Jouhkin mukaan kauppa-aluetta ei oikein voi laajentaa Nuijamaantien toiselle puolelle, joka on arvokasta aluetta. Myös tulevan Ikean ja uuden kauppapaikan välinen alue on ratkaisematta.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Disa’s Fish saa naapureita Mustolaan nyt kaavoitettavalle kauppa-alueelle.

Suomen pisin kalatiski pyydystää jo Nuijamaantien varressa matkailijoita.

Houkuttelee rajaliikennettä ostoksille

Alueen pinta-ala 11,2 hehtaaria ja kerrosala 17 950 neliötä.

Alueelle voi sijoittaa tilaa vaativaa erikoistavaran kauppaa, kaupan varastotiloja ja terminaaleja sekä vähittäiskaupan tiloja.

Tavoiteltu asiakaskunta on pääasiassa Venäjän puolelta tulevia ostosmatkailijoita. Kauppapaikka houkuttelee myös vähittäiskaupan tavaroita välittäviä jälleenmyyjiä.

Iso osa asiakkaista tulee busseilla, mikä asettaa vaatimuksia pysäköinti- ja liikennejärjestelyille.

Ydinkeskustassa ja Lauritsalassa säilyvät palvelut eivätkä niiden toimintaedellytykset heikkene olennaisesti.

Venäjän ostosmatkailun kasvuennusteet ovat niin suuria, että sen perusteella liiketilan tarjontaa ei tule liikaa.

Lähde: Pöyry Finland, Lappeenrannan kaupunki, Tuomas Santasalo Ky

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju