Ehdokkuus hämmensi Stam1nan

Stam1inan Nocebo-levy tuo Teosto-palkinnon esiraadin mielestä raikkautta suomalaiseen metallimusiikkiin.

Liisa Kukkola

Stam1nan viides albumi Nocebo on yksi kuudesta tämän vuoden Teosto-palkintoehdokkaasta.

Kitaristi-laulaja Antti Hyyrynen on hyvällä tavalla hämillään ja erittäin nöyränä ehdokkuudesta.

-Myö ei oikein meinata ymmärtää, miten myö liitytään tällaiseen korkeampaan kulttuurielämään. Olen ymmärtänyt, että Teosto-palkinto vaatii kekseliäisyyttä ja uutta näkökulmaa, jolloin joku sähköinen viulu-jazz-kombinaatiota olisi sopivampi ehdokas kuin suomenkielinen heavymetal, mutta mahtavaahan tämä on. Ja tulee samalla nähdyksi Helsingin musiikkitalokin, Hyyrynen riemuitsee.

Teoston lehdestä, Teostorysta, Hyyrynen ja muut Stam1nan jäsenet ovat lukeneet aikaisemmista palkinnon saajista ja ehdokkaista. Niistä lähimmäksi Stam1inan musiikkia ovat liipanneet Paula Vesala ja Eicca Toppinen.

-Jotenkin tuntuu, että ehdokkaat ja voittajat ovat sellaisia, jotka eivät tee vain yhtä juttua ja ovat niin taitavia ja arvostettuja, että on vaikea kuvitella meidän porukan olevan samoilla lähtökuopilla. Mutta arvostamme hurjasti sekä palkintoa että ehdokkuuttamme, Hyyrynen sanoo.

-Sellaista henkistä masturbaatiota tällaisen ehdokkuuden saaminen on.

Palkinnon esiraadin mielestä Nocebo on kekseliäiden sävellysten, oivaltavien sovitusten ja haastavan lyriikan yhdistelmää. Levy tuo raadin mielestä leikkisyydellään ja kantaaottavilla suomenkielisillä teksteillään raikkautta kotimaiseen metallimusiikkiin.

-Tuohon raikkauteen varmaan koko bändi tähtää. Yritämme tehdä sellaisia ratkaisuja ja rohkeita hommia, joita aikaisemmin ei ole tehty.

-Joku saattaa sanoa, että Stam1na on sellaista vähän liian kokeilevaa opiskelijanuorimusiikkia eikä sovi hevarille, vaikka se ei olekaan totta. Mutta emme halua tehdä pelkästään rankkaa riffiä vaan haluamme yhdistää siihen jotain uutta, hakea raikkautta, Hyyrynen toteaa.

Palkinto jaetaan, mahdollisesti useamman saajan kesken, 10. huhtikuuta.

Jos Stam1na pääsee palkinnoille, palkintorahat menevät yhtyeen keikkatoiminnan kehittämiseen, ei virkistystoimintaan.

-Kenties niillä rahoilla jatketaan yhtiön työntämistä ulkomaille, Hyyrynen sanoo.

Lopullisesta Teosto-palkinnon saajasta on päättämässä muun muassa kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki. Hyyrynen näkee jo mielessään, kuinka kulttuuriministeri kuuntelee Stam1inan raikkaita säveliä mp3-soittimesta valtioneuvoston käytävillä.

-Hienoa, että näinkin korkealla tasolla kuunnellaan Stam1naa, Hyyrynen nauraa.

Jazzista kansanmusiikkiin

Esiraadin valitsemat ehdokkaat Teosto-palkinnon saajaksi: Frigg: Polka V; Matthew Whittall: Dulcissima, clara, sonans; Lightboxer: Lightboxer; Anna Eriksson: Mana; Stam1na: Nocebo ja Lau Nau: Valohiukkanen.

Esiraatiin kuuluivat toimittajat Harri Hakanen (puheenjohtaja), Jan-Erik Holmberg, Mats Liljeroos, Tarja Närhi ja Karoliina Vesa sekä levytuottaja Kari Hynninen ja professori Hannu Saha.

Teosto-palkinto jaetaan yhdestä neljään ehdokkaalle ja palkintosumma on enintään 40 000 euroa. Jos palkinnon saa vain yksi teos, summa on 25 000 euroa.

Palkinnon saajan valitsee tuomaristo, johon kuuluvat kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.), Sibelius-Akatemian rehtori Tuomas Auvinen ja viime vuonna Teosto-palkinnon voittanut muusikko Milla Viljamaa.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola