Pääpoliisiasema meni Kouvolaan

Poliisipalvelut säilyvät, vaikka hallinto muuttaa. Parikkalaan on tulossa Etelä-Karjalan kolmas poliisiasema.

LAPPEENRANTA hävisi taistelun Kaakkois-Suomen pääpoliisiasemasta. Poliisiuudistusta miettinyt työryhmä päätyi Kouvolan kannalle, ja sisäministeri Päivi Räsänen asettui esityksen taakse.

Etelä-Karjalaan on kuitenkin tulossa kahden sijasta kolme poliisiasemaa, kun Parikkalan nykyinen palvelupiste muutetaan poliisiasemaksi.

— Työryhmä on tässä ennakoinut toimintaympäristön muuttumista. Parikkalan rajanylityspaikan avaaminen on mahdollista lähivuosina, ja poliisipalveluiden kysyntä alueella saattaa lisääntyä, Etelä-Karjalan poliisilaitoksen päällikkö Jyrki Wasastjerna sanoo.

Parikkalan vahvistaminen istuu Wasastjernan mukaan hyvin myös pyrkimykseen vahvistaa haja-asutus- ja harvaan asuttujen alueiden palveluja.

Wasastjernan mukaan uudistuksella ei ole konkreettisia vaikutuksia poliisipalveluihin.

— Pääpoliisiasema eroaa poliisiasemasta vain siinä, että pääpoliisiasemalla on päällikkö- ja ehkä esikuntatoimintoja. Muilta osin toiminnat on hajautettu edelleen Kouvolaan, Lappeenrantaan, Imatralle, Kotkaan ja Haminaan ja säilyvät ennallaan.

Nyt julkistettu esitys on sen mukainen, mitä Etelä-Karjalan poliisi on esittänyt.

— Tavoitteena on toimitilakustannuksissa säästäminen, ja resurssien kohdistaminen operatiiviseen toimintaan ja poliisivirkoihin. Emme voineet tietenkään lähteä esittämään, että Lappeenrantaan tai Kotkaan olisi rakennettu tai peruskorjattu kalliita lisäneliöitä pääpoliisiasematoimintaa varten, kun meillä on Kouvolassa 2000-luvulla valmistuneet tilat, joissa on ylimääräisiä neliöitä.

Vielä ei tiedetä, mitä virkoja siirtyy Lappeenrannasta Kouvolaan.

Poliisipäällikkö toimii todennäköisesti pääpoliisiasemalla. Apulaispoliisipäälliköiden kohtalo selviää loppuvuoden aikana.

— Minä en varmastikaan täällä pysty enää jatkamaan, vaan siirryn johonkin uuteen tehtävään. 11 uuden pääpoliisilaitoksen päälliköiden virkoihin järjestetään ilmoittautumiskierros, ja virat täytetään joskus alkukesästä. Todennäköisesti johonkin näistä tie johtaa tai sitten lakimiestehtäviin, Wasastjerna sanoo.

Lappeenranta ja Imatran seutu vastustivat pääpoliisiaseman sijoittamista Kouvolaan etenkin rajan läheisyyden vuoksi. Ne katsoivat, että yhteistyö eri viranomaisten kanssa turvattaisiin parhaiten Lappeenrannassa.

— En usko, että viranomaisyhteistyö vaarantuisi. Meillä on Kaakkois-Suomessa erittäin suuri tarve rakennemuutoksen jälkeenkin syventää ja tiivistää poliisin ja tullin ja rajan yhteistyötä, Wasastjerna sanoo.

Kuvatekti

Mika Strandén

Poliisipäällikkö Jyrki Wasastjernan mukaan esitetty hallintorakenneuudistus on taloudellisesti ajatellen ainoa vaihtoehto.

Poliisin hallintorakenneuudistus

Esityksen mukaan maan poliisilaitosten määrä vähennetään 24:stä 11:een.

Säästöjä haetaan muun muassa tilojen käyttöä tehostamalla.

Säästöjä pitäisi tulla vuoden 2015 loppuun mennessä yli 30 miljoonaa euroa.

Lähde: STT

Kirjoittaja:
Helena Rissanen