Imatran sampilaitos kuosissa

Ensimmäiset sammenpoikaset lähtevät keväällä kohti Ilomantsia. Jatkossa Imatralla on tarkoitus kasvattaa jopa 15 tonnia poikasia vuodessa. Caviar Empirik Oy yrittää selättää pahat talousvaikeutensa osakeannilla.

Minna Mäkinen

IMATRA. Tiilenpunaisen katon alla käy odottava pulputus. Kasvatusaltaissa vilahtelee eri kokoisia sammenpoikasia.

Caviar Empirik Oy:n omistuksessa kaksi vuotta ollut poikaslaitos Tainionkoskella on käynyt läpi mittavan modernisoinnin. Remontti on loppusuoralla.

— Veden laatu on saatu kaloille entistä paremmaksi, kertoo Imatran ja Ilomantsin tehtaiden johtaja Pekka Marttinen.

Modernisointi on maksanut Seppo Kapasen, Caviar Empirikin toimitusjohtajan mukaan puoli miljoonaa—miljoonan.

Imatralla sammenpoikaset kasvatetaan noin kilon kokoisiksi. Ensimmäiset lähtevät näillä näkymin keväällä kohti Ilomantsia ja yhä rakenteilla olevaa Caviar Empirikin jalostuslaitosta.

— Jatkossa Imatralla kasvatetaan vuodessa 10—15 tonnia poikasia, Marttinen kertoo.

Ilomantsin tehtaalla sammista lypsetty kaviaari prosessoidaan tieteellisen tarkasti myytävään muotoon. Tuotto-odotukset ovat melkoiset: kaviaarin kilohinta on noin 1 000 euroa.

Kaviaarin tuotanto alkaa näillä näkymin kesällä.

Täyteen vauhtiin tuotannossa päästään Kapasen arvion mukaan vuonna 2015. Sitä ennen pitää vielä ratkoa rahoitusongelmia. Vuoden 2011 tilinpäätös näytti miljoonan euron tappiota.

— Viime kesä oli aika kauhea ja Ilomantsissa piti lomauttaa ihmisiä, Marttinen muistaa.

Rakennustyöt olivat jäissä ja töissä vain jokunen kalanviljelijä.

Pahimman toivotaan pian olevan takana.

— Olemme parhaillaan järjestämässä osakeantia. Meillä on yksi uusi sijoittaja, jonka kanssa asiaa viedään eteenpäin. Kuukauden sisällä kaiken pitäisi olla selvää, Kapanen kertoo.

Hän kritisoi ankarasti suomalaispankkien lainanantopolitiikkaa.

— On sääli hommaa, että suomalaisilla pankeilla ei ole munaa antaa meille lainaa. Meidän on tätä hommaa kuitenkin pakko pyörittää, sanoo Kapanen.

Imatran sampilaitoksen vesi lämpenee Stora Enson Tainionkosken tehtaiden hukkaenergialla. Sampilaitosta voidaan ryhtyä laajentamaan, jos Caviar Empirikin toiminta laajenee esimerkiksi Baltiaan tai Venäjälle.

— Se voi olla ajankohtaista ensi vuonna. Asiasta pitää neuvotella Stora Enson kanssa, Kapanen kertoo.

Imatralla sammenpoikasia kasvattaa kaksi työntekijää. Ilomantsin 13 000 neliön ja noin 10 miljoonan euron laitos tulee työllistämään ainakin 30 ihmistä.

— Ihmiset ovat aina skeptisiä, mutta sellainen määrä työpaikkoja suomalaisille on näinä aikoina iso juttu, Marttinen toteaa.

Ilomantsin kunnassa ollaan toiveikkaita jalostuslaitoksen valmistumisen suhteen.

— Viime kesän notkahduksen jälkeen työ näyttää etenevän suunnitellusti, toteaa kunnanjohtaja Markku Lappalainen.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Laitosvastaava Juha Pinomäki tietää, että nyt Imatran sammenkasvattamo on sillä teknisellä tasolla kuin sen pitääkin olla.

Imatran kasvatusaltaissa uiskentelee kolmen lajin sampia: siperiansampia, välimerensampia ja hybridisampia. Ei tiedä, vaikka tulevaisuudessa altaissa polskisi myös beluga.

Ihmiset ovat aina skeptisiä, mutta 30 työpaikkoja suomalaisille on näinä aikoina iso juttu.

Pekka Marttinen

Caviar Empirik Oy

Perustettu maaliskuussa 2010.

Osakkaat Leonid ja Pavel Leykin sekä Seppo Sergei Kapanen.

Osti Tainionkosken sammenkasvatuslaitoksen Imatran Kala ja Kaviaari Oy:ltä tammikuussa 2011.

Kotipaikka Tampere. Tuotantolaitokset Espanjassa Riofrion kaupungissa ja Ilomantsissa.

Työllistää laitoksillaan noin 45 ihmistä.

Alkuperäinen tavoite oli saada tuotanto Ilomantsissa käyntiin vuonna 2012. Aikataulu on venynyt rahoitusvaikeuksien takia.

Ilomantsissa pystytään tuottamaan 15–20 000 kiloa kaviaaria vuodessa. Sivutuotteena syntyy 150 000 kiloa sammen lihaa.

Kaviaari on tarkoitus myydä lähinnä Venäjän markkinoille, sammen liha Suomeen.

Lähteet: arkisto, www.empirika.fi & Pekka Marttinen

Kirjoittaja:
Minna Mäkinen