Ison-Kristiinan myynti laski

Jumbosta tuli Suomen suurin kauppakeskus. Kauppakeskukset pitivät osuutensa vähittäiskaupan myynnistä. Galleriassa myynti kasvoi tuntuvasti.

Lappeenrannassa kauppakeskus Ison-Kristiinan myynti laski selvästi viime vuonna. Kauppakeskusyhdistyksen tilastojen mukaan Ison-Kristiinan viime vuoden myynti oli 44,1 miljoonaa euroa, kun se edellisvuonna oli 47,7, miljoonaa. Myynti laski 7,5 prosenttia.

Kauppakeskuspäällikkö Jukka Nieminen kertoo, että suurin syy myynnin vähenemiseen on Datainfon lähtö keskuksen alakerrasta. Kun kauppakeskus odottaa perusteellista remonttia, tilojen vuokraaminen ei ole ollut mielekästä.

Osaltaan viime vuoteen vaikutti Niemisen mukaan myös kaupungin keskustassa tehty monta kuukautta kestänyt vesijohtotyö, joka haittasi asiakkaiden liikkumista.

Kauppakeskus Galleriassa Lappeenrannan keskustassa luvut olivat selvästi paremmat. Galleriassa kävi viime vuonna 1,9 miljoonaa asiakasta ja myyntiä syntyi 26,5 miljoonalla eurolla. Kauppakeskus ei ole julkistanut edellisen vuoden lukuja, mutta kauppakeskuspäällikkö Sari Mustapään mukaan myynnin kasvuprosentti oli kaksinumeroinen.

Mustapää kertoo, että Galleria on myös edelleen verovapaassa tax-free-myynnissä Suomen suurin kauppakeskus.

Ison-Kristiinan omistaja Citycon valmistelee Lappeenrannan keskustaan isoa laajennusta ja vanhan osan peruskorjausta. Investointipäätöstä odotetaan vielä kevään aikana.

-?Meillä on melkein 30 vuotta vanha keskus, joka kaipaa uudistamista. Tämä on ollut vähän sellaista torjuntataistelu uusia vastaan. Siihen nähden me olemme minusta pärjänneet hyvin, Ison-Kristiinan Nieminen sanoo.

Myynnin pienenemisestä huolimatta Iso-Kristiina on sekä myynnillä että neliöillä mitaten yhä maakunnan selvästi suurin kauppakeskus.

Kaikkiaan kauppakeskukset säilyttivät Suomessa viime vuonna asemansa. Niiden osuus vähittäiskaupasta pysyi ennallaan ja myynti kasvoi nelisen prosenttia.

Koko maan tilastoissa Vantaalla sijaitsevasta Jumbosta tuli myynniltään suurin keskus. Se ohitti myyntiään vähentäneen Itäkeskuksen eli nykyisen Itiksen. Jumbo ja Itäkeskus olivat viime vuonna ainoat yli 400 miljoonan euron myyntiin yltäneet keskukset.

Viime vuonna Suomessa avattiin kolme uutta kauppakeskusta, eli keskuksia on nyt kaikkia 83. Uusista kaikkein suurin on Keskon Kouvolaan rakentama Veturi, joka nousi vuokrattavalla liikealalla mitaten maan kahdeksanneksi suurimmaksi keskukseksi.

Seppo Rautiovaara

Ison-Kristiinan laajennuksesta ja remontista odotellaan päätöstä vielä kevään aikana.

Etelä-Karjalan

kauppakeskukset

Lappeenranta

-Iso-Kristiina, vuokrattava liikeala 14 100 m2 -Family Center, 12 610 m2 -Galleria, 10 982 m2 -Opri, 7 000 m2 -Armada, 5 480 m2 -Weera, 4 131 m2 Imatra -Mansikkapaikka 6 700 m2 -Koskentori 5 560 m2

Kirjoittaja:
Timo Laitakari