Kasarmit tulevat kaupan

Senaatti-kiinteistöt panee Rakuunamäellä tarpeettomiksi käyneet rakennukset myyntiin. Myyntilistalle saattaa joutua muun muassa Suomen vanhin sotilaskoti ja varuskunnan sairaala.

Matti Saarela

Lappeenranta. Puolustusvoimat ovat vetäytymässä Rakuunamäeltä. Rakuunaeskadroona lähtee Haminaan vuoteen 2018 mennessä. Sen jälkeen Rakuunamäelle jää todennäköisesti vain Maasotakoulun esikunta ja mahdollisesti Rakuunasoittokunta.

Rakennukset, joille Maasotakoululla ei ole enää käyttöä, laitetaan myyntiin.

-Yleinen periaate on, että kiinteistö myydään, jos se on myytävissä. Tyhjillään olevia kiinteistöjä ei ole syytä pantata, Senaatti-kiinteistöjen Itä-Suomen aluejohtaja Jyrki Reinikainen linjaa.

Puolustusvoimien käytössä olleiden kiinteistöjen myynnin on Reinikaisen mukaan voinut jossain tapauksissa estää rakennuksen sijainti.

-Jos rakennus sijaitsee esimerkiksi keskellä sotilasaluetta, Reinikainen selvittää.

Parhaillaan armeija on luopumassa, tai on jo luopunut monista muistakin Venäjän vallan aikana syntyneistä varuskunta-alueista. Esimerkiksi Lahden Hennalan tiilikasarmit ovat jäämässä pois käytöstä ensi vuonna.

Reinikaisen mukaan Rakuunamäen rakennuksista ei ole vielä laitettu yhtään myyntiin.

-Vielä meillä ole mitään suunnitelmaa siitä, missä järjestyksessä ja millaisella aikataululla niitä laitetaan myyntiin, Reinikainen sanoo.

Rakuunamäen vanhat talot on suojeltu historiallisesti ja rakennustaiteellisesti merkittävinä rakennuksina. Asemakaavassa suojelu on merkitty SR1-merkinnällä. Tiukat suojelumääräykset koskevat rakennusten julkisivuja, kattorakenteita ja sisätiloja.

-Suojeluperiaatteet koskevat kaikkia, olipa omistaja kuka tahansa. Meistä rakennusten jalostaminen näiden periaatteiden mukaisesti uuteen käyttöön suojelee myös parhaiten näitä rakennuksia tuleville polville, Reinikainen sanoo.

Maasotakoulun komennustehtävissä palveleville varusmiehille on tarkoitus rakentaa uudet majoitustilat Leiriin Maasotakoulun yhteyteen. Rakuunaeskadroonan nykyinen, 1900-luvun alussa rakennettu kaksikerroksinen tiilikasarmi on todennäköisesti sen jälkeen myytävien listalla. Reinikainen ei vielä osaa sanoa, mihin käyttöön esimerkiksi Suomen vanhin sotilaskoti Rakuunamäellä mahdollisesti tulee.

-Rakennuksessa on hieno sali. Mitään sen kummempia suunnitelmia sen tulevasta käytöstä ei ole.

Valtakadun, Maneesintien ja Helsingintien rajaamassa korttelissa sijaitsevalla sairaala-alueella ei ole asemakaavaa. Reinikaisen mukaan suojelumääräykset koskevat myös näitä rakennuksia.

-Ainakin alueelle on laadittu yhdessä Museoviraston kanssa varuskuntasuunnitelma, jonka suojelumääräykset ovat aivan yhtä velvoittavia kuin asemakaavassa määritelty suojelu, Reinikainen sanoo.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Leirissä, Sairaalanmäellä sijaitseva varuskunnan sairaala on rakennettu samaan aikaan 1890-luvulla kuin Rakuunamäen tiilikasarmit. Maasotakoulu haluaa luopua huonokuntoiseksi luokitellusta rakennuksesta.

Varuskunnan yhteyteen rakennettiin myös paljon asuntoja kantahenkilökunnalle. Sairaalan huoltorakennuksessa on tiilestä tehty ensimmäinen kerros ja puinen toinen kerros. Arkkitehtonisesti samanlaisia asuinrakennuksia on Rakuunamäellä Ratsumestarinkadun ja Upseerintien varrella.

Lappeenrannan sotilaskoti on palvellut varusmiehiä yli 90 vuotta. Vankka hirsirakennus rakennettiin 1890-luvulla varuskunnan ruokalaksi. Talon hienouksiin kuuluu upea sali.

Kirjoittaja:
Matti Saarela