Kotiseutukiltissä Linnan juhliin

Kotikenttä on Stam1nalle rankin keikkapaikka.

Stam1na konsertoi Lappeenrannassa perjantaina. Bändin kitaristi-laulaja Antti Hyyrynen on lähtöisin Lemiltä ja tunnettu jatkuvasta kotiseututyöstä.

Antti Hyyrynen, käytit Nocebo-albumin kiertueella Lemin ruutuvaippa -kuosista kilttiä. Miksi?

— Mustan ja valkoisen lampaan villasta keritystä langasta tehdyllä kankaalla on paikallista arvoa. Kankaalla on peitelty perunakuormia, jotka on ajettu esimerkiksi Lappeenrantaan myytäväksi. Mielenkiintoinen tarina oli visuaalisesti vahvasti lemiläisyyteen liittyvä juttu, joten teetätin käsityönä itselleni kiltin.

Mitä aiot tehdä kiltillä jatkossa?

— Se nukkaantui kiertueella ja on aika pahassa kunnossa. Pistän sen kuntoon, sillä sinä päivänä, kun tulee kutsu Linnan juhliin, pistän sen sinne päälle.

Kiltin käyttöön Skotlannissa liittyy alushousuttomuus. Veditkö keikat perinteiseen tyyliin?

— Samoilla linjoilla olin. Ammatin suurimpia etuja on, että voi pitää asua, jossa saa olla luonnollisessa olomuodossa kiltin alla, kun on hieno kesäfestivaali.

Aiotko jatkaa samalla linjalla, jos saat kutsun Linnan juhliin?

— No…kyllä.

Klubikeikka Lappeenrannassa perjantaina. Saako kotikentällä soittamisesta ylimääräistä virtaa?

— Lemin kesätapahtumissa tai Lappeenrannan klubikeikoilla soittaminen on oikeastaan kaikista pahinta normaalisti. Niissä on paljon sukulaisia ja tuttavia kattomassa, mistä tulee älytön säätö, kun kaikki pistää viestiä ja haluaa vieraslistalle. Se on yksinkertaisesti rankinta, eikä ole vähentynyt vaan pahentunut.

Miten tämä näkyy takahuoneessa?

— Bäkkärikäyttäytymisen kanssa meillä on nykyisin tiukat säännöt, mitkä monen korvaan kuulostavat varmaan natsilta. Kun keikka loppuu, bäkkärin pitää olla tyhjä ja sinne pääsevät vain bändin jäsenet. On pakko saada vetää happea vähän aikaa. Jos takahuoneessa on joku, se heitetään samantien ulos.

Kiertueenne nimi on Kebab Danger II. Ovatko kansainvälisen lammasvartaan vaarat luontevaa jatkoa kotipitäjän särälle?

— Valaisematta liikaa salaperäisyyttä, niin kyllähän lammas nimeen kytkeytyy. Kebab Danger on oikeastaan ilmaisu sille, minkälaisella fiiliksellä bändin jäsenet ovat lähteneet kiertueelle. Enempää en uskalla paljastaa, sillä se valkenee jossain vaiheessa kovimmille faneille, jotka saavat ahaa-elämyksen.

Nocebo-albumin julkaisusta tulee vuosi perjantaina. Missä vaiheessa seuraava levy on?

— Ilmestymistä ei vielä mainosteta, mutta ensi vuonna kuudetta levyä päässee kuuntelemaan. Jätkät eivät ole vielä niin puhki, emmekä pidä välivuotta.

Kuvateksti:

Stam1nan kitaristi-laulaja Antti Hyyrynen asui muutama vuosi sitten hetken Helsingissä, mutta muutti takaisin Lappeenrantaan. — Lappeenranta on Suomen kaunein kaupunki ja Lemillä varttuneen jäbän mielestä iso. En ymmärrä, kun valitetaan, että kaupunki on piskuinen. Tää on pitkä mötkö Saimaan rannalla.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö