Mäntylän koululle äkkilähtö Kimpiseen

Huonokuntoinen Mäntylän koulu sulkeutuu kesken lukukauden. Sisäilman aiheuttamaa terveysvaaraa ei saatu kuriin korjauksilla.

Etti Kantola

LAPPEENRANTA. Mäntylän koulun kehno sisäilma pakottaa oppilaat ja opettajat kevääksi Kimpisen koulukeskukseen. Koulunkäynti siirtyy mahdollisimman nopeasti Pohjolankadulle entisiin ammattikorkeakoulun tiloihin.

Opetuksen siirto on kaupungin sisäilmatyöryhmän suositus. Kasvatus- ja opetustoimen mukaan suosituksen noudattaminen on välttämätöntä oppilaiden ja henkilökunnan turvallisuuden vuoksi. Koulussa päätöstä ei osattu odottaa.

— Siirto on suuri yllätys, kun korjauksiakin tehtiin vasta joululomalla. Moni on myös sanonut, että korjaukset auttoivat, kertoo rehtori Tero Piiparinen.

Mäntylän oppilaille vapautuu luokkia, kun Kimpisessä opiskelevien lukion kolmasluokkalaisten opetus loppuu ja he valmistautuvat ylioppilaskirjoituksiin koulun ulkopuolella. Mäntylän oppilaat aloittavat Kimpisessä todennäköisesti hiihtolomalta palatessaan.

— Nyt yritetään järjestää olot hyväksi loppukevääksi, Piiparinen sanoo.

Koululaisille järjestetään myös koulukyyti.

Oppilaiden vanhemmat ovat moittineet kaupungin suhtautumista sisäilmaongelmiin salailevaksi. Jatkettiinko koulunkäyntiä Mäntylässä liian pitkään?

— Minun mielestäni ei. Kun oireista alkoi tulla tietoa, tekninen toimi tilasi sisäilmaselvityksen ja siitä informoitiin vanhempia. Mielestäni sisäilmatyöryhmä on reagoinut asioihin koko ajan, vastaa kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg.

Muutto Kimpiseen on tilapäisratkaisu. Mäntylän koululle ei ole tilaa koulukeskuksessa enää syksyllä. Kasvatus- ja opetuslautakunta sekä tekninen lautakunta pohtivat tilannetta kahden viikon päästä. Mäntylän koulun katsotaan olevan korjauskelvoton.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Koulunkäynti huonokuntoisessa Mäntylän koulussa loppuu terveysvaaran vuoksi todennäköisesti jo tässä kuussa.

Mäntylän koulun

sisäilmaongelmat

Sisäilmasta johtuva sairastelu Mäntylän koulussa tuli julki viime vuoden keväänä.

Viime kesänä sisäilmaa ryhdyttiin puhdistamaan ja syksyllä tilannetta seurattiin.

Oireilu jatkui, ja joululomalla rakennuksen liitoksia tiivistettiin ja ilmansuodatusta lisättiin.

Oireiden todettiin jatkuvan edelleen tammikuussa.

Mäntylän koulussa on 96 oppilasta ja 9 työntekijää.

Sisäilman vuoksi oireilevia oppilaita on vajaa parikymmentä ja opettajia yhdestä kahteen.

Kirjoittaja:
Etti Kantola