Pakettisota on viemässä postin

Lauritsalan asiamiespostiin tulevista paketeista jo puolet tulee venäläisille. Suuret paketit vievät paljon varastotilaa, josta Itella ei maksa yrittäjälle.

LAPPEENRANTA. Lauritsalan posti uhkaa hautautua pakettivuoreen. Asemakadun St 1 olisi valmis jatkamaan asiamiespostin pyörittämistä, jos Itella suostuisi maksamaan sille vuokraa pakettien vaatimista varastotiloista.

Itella ei ole valmis maksamaan varastosta, joten St 1 on sanonut irti sopimuksensa. Näillä näkymin posti St 1 -asemalla loppuu maaliskuun lopussa.

Uuttakaan postin pitäjää ei ole löytynyt, joten Lauritsalan postipalvelut uhkaavat karata saman tien keskustaan.

St 1:n yrittäjä Mikko Räikkönen kertoo, että pakettien määrä on kasvanut tolkuttomasti siitä, kun huoltoasema aloitti asiamiespostin pidon syksyllä 2009.

– Paketit vievät kaiken tilan yläkerrasta, joten omat tavarat joudutaan viemään varastoon alakertaan. Normaalia postitoimintaa jatkaisimme mielellämme.

Pakettien määrää on kasvattanut verkkokauppa yleensäkin, mutta rajan lähellä olevissa posteissa varsinkin venäläisten verkkotilaukset.

Monet verkkokaupat eivät toimita tavaraa Venäjälle. Niinpä venäläiset tilaavat tavaraa tekaistuihin tai tuttavien osoitteisiin Suomessa.

– Puolet meille tulevista paketeista tulee venäläisille. Päivässä voi tulla 8-10 rullakollista pelkästään venäläisten paketteja, Räikkönen kertoo.

Räikkönen toivoisi Itellalta vuokraa noin 60-70 neliön varastotilasta.

Itella maksaa asiamiesposteille kuitenkin kiinteän palkkion lisäksi korvaukset vain lähetysten määrän mukaan. Asiamiesposteja hankkiessaan se arvioi postipalvelujen tilantarpeeksi noin 20-30 neliötä. Lisäksi Itella ilmoittaa vain, että ”varastosta tulee myös varata tilaa postipaketteja varten”.

– Emme maksa varastosta erikseen. Kaikilla asiamiesposteilla on sama palkkiorakenne. Kun volyymi kasvaa, kasvaa korvauskin, Itella Posti Oy:n kehityspäällikkö Kirsti Laakso toteaa.

Mikko Räikkönen puolestaan kertoo, että venäläisten paketit ovat isoja.

– Samassa paketissa voi olla 3-4 ihmisen ostokset ja 30 000 euron tavarat.

Venäläisten pakettien käsittely sujuu Räsäsen mukaan lisäksi keskimäärin hitaammin kuin suomalaisten. Viivakoodilukijaa voidaan käyttää harvoin, kun paketit noudetaan lähetyskoodeilla.

Pakettiruuhkaa seuraa Räikkösen mukaan myös jätepahvin paljous, sillä usein paketit puretaan jo pihalla.

Kirsti Laakso kertoo Itellan etsivän uutta asiamiespostiyrittäjää 53300-alueelta, ellei nykyinen pyörrä irtisanomistaan.

– Ellei sellaista löydy, yksi vaihtoehto on yhdistää palvelut keskustaan.

Siinä tapauksessa laajalle alueelle jäisi vain postin noutopiste Kaukaan R-kioskille.

Kuvateksti

Mika Strandén

Lauritsalan St 1:n varastossa rullakot kompastuvat joskus toisiinsa. Huoltoaseman ja postin työntekijä Enni Tuuliainen kertoo asiakkaiden olleen kautta linjan harmissaan postin tilanteesta Lauritsalassa.

Normaalia postitoimintaa jatkaisimme mielellämme.

Mikko Räikkönen

Kirjoittaja:
Seija Hackman