Rakuunat marssitetaan Haminaan

Siirto on osa puolustusvoimien organisaatiouudistusta. Maasotakoulun asema vahvistuu uudistusten myötä. Puolustus- voimien työpaikat lisääntyvät jatkossa Lappeenrannassa.

Matti Saarela

Lappeenranta. Rakuunaeskadroona siirretään Lappeenrannasta Haminaan. Maavoimien komentajan tekemä päätös liittyy puolustusvoimien uudelleen organisointiin. Haminassa toimivan Reserviupseerikoulun toiminta yhdistetään hallinnollisesti Maasotakoulun toimintaan.

-Käytännössä Reserviupseerikoulu liitetään Maasotakoulun samoin kuin esimerkiksi aselajikoulut, Maasotakoulun johtaja, eversti Kimmo Lehto kertoo.

Lehdon mukaan uudistuksella tähdätään kustannustehokkuuden parantamiseen.

-Saamme irrotettua hallinnosta henkilöstöä kouluttajiksi. Jatkossa Maasotakoulun henkilöstöstä puolet toimii koulutustehtävissä, Lehto perustelee organisaatiouudistusta.

Lehdon mukaan Maasotakoulun kannalta Rakuunaeskadroonan siirto merkitsee paluuta tilanteeseen, jossa oltiin jo vuosina 2006 ja 2007. Maasotakoulun tarvitsemat varusmiehet palvelevat jatkossa Lappeenrannassa komennustehtävissä sen jälkeen, kun he ovat saaneet peruskoulutuksen Haminassa.

Vaikka uudelleenjärjestely liittyy hallituksen viime vuonna aloittamiin säästötoimiin puolustusvoimissa, Lehto uskoo, että henkilökunnan määrä kasvaa sekä Lappeenrannassa että Haminassa.

Rakuunaeskadroonassa on töissä yhdeksän vakituista ja kaksi sopimussotilasta. Lehdon mukaan on todennäköistä, että vain osa heistä siirtyy Haminaan. Maasotakoulu tarvitsee myös komennustehtävissä olevien varusmiesten kouluttajia.

-Työpaikkojen määrä Maasotakoulussa tulee joka tapauksessa lisääntymään. Meillä on nyt töissä 220 ihmistä ja kun menemme tämän vuosikymmenen loppuun, olemme työpaikkojen suhteen 270 työntekijän suuruusluokassa, Lehto laskee.

Kouluttajien määrä lisääntyy myös Rakuunaeskadroonassa Haminaan siirtymisen jälkeen, koska Rakuunaeskadroonan toiminta laajenee.

-Osan kouluttajista pitää olla myös täällä Lappeenrannassa. Sen vuoksi on vaikea sanoa, kuinka monta työpaikkaa siirtyy Haminaan, Lehto sanoo.

Tarkkaa ajankohtaa Rakuunaeskadroonan siirrolle ei ole vielä lyöty lukkoon.

-Tarkkaa vuotta ei ole vielä päätetty. Meidän on sitä ennen katsottava näitä tilajärjestelyjä, miten meidän rakennushankkeet edistyvät. Oma arvioni on, että siirto tapahtuu viimeistään tammikuun alussa 2018, Lehto arvelee.

Siirron jälkeen Lappeenrannassa palvelee myös jatkossa varusmiehiä komennustehtävissä muun muassa sotilaspoliiseina, lääkintämiehinä ja autonkuljettajina.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Rakuunaeskadroona siirtyy Rakuunamäeltä Haminaan. Myös varusmiesten taustalla näkyvän tiilikasarmin tilat joutavat jatkossa muuhun käyttöön. Maasotakoulu haluaa rakentaa komennuksella palveleville varusmiehille uudet majoitustilat Leiriin.

Rakuunoilla pitkät perinteet

Jo ruotsin vallan aikana (1150-1809) Suomessa oli rakuunajoukkoja ja heidän tiedetään pitäneen varuskuntapaikkanaan muun muassa Lappeenrantaa.

Venäjän vallan aikana 1889 Lappeenrantaan muodostettiin ratsuväen joukko-osasto Suomen Rakuunarykmentti keisarin asetuksella.

Vuonna 1901 Rakuunarykmentti lakkautettiin ja tilalle muodostettiin Suomenmaalainen rakuunarykmentti.

Vuonna 1920 armeijan johto yhdisti ratsuväen Ratsuväkiprikaatiksi, jonka sijoituspaikaksi tulisi Lappeenranta.

Uudenmaan Rakuunarykmentti (Rakuunapataljoona) toimi itsenäisenä joukko-osastona vuoteen 1989.

Nykyään ratsuväen perinteitä edustaa enää pieni Maasotakoulun alaisuudessa oleva Rakuunaeskadroona, joka on päätetty siirtää Haminaan 2018 mennessä.

Rakuunoiden perinnettä ylläpitää Lappeenrannassa Rakuunakilta.

Kirjoittaja:
Matti Saarela