Rockfestarit hakevat paikkojaan

Rakuuna Rock ja Lappeenrannan Yöt ovat tulossa Lappeenrantaan pysyäkseen. Keskeinen sijainti on keskeistä kaupunkifestivaalissa.

Lappeenranta. Eastway ja Suomen musiikkiyhtiö sovittelevat Lappeenrantaa festivaalikartalle tosissaan. Molemmat tapahtumajärjestäjät haluavat rakentaa kaupunkiin pysyvän rockfestivaalin, Eastway Lappeenrannan yöt -tapahtuman ja Suomen musiikkiyhtiö Rakuuna Rockin. Niiden ei uskota syövän toisiaan.

— Tiesimme, että Eastway suunnittelee kaupunkifestivaalia, mutta tapahtumat ovat erityyppisiä, Rakuuna Rockin festivaalipäällikkö Jyrki Heinola sanoo.

Rakuuna Rockin ajankohta on 19.—20. heinäkuuta. Lappeenrannan yöt vietetään 12.—13. heinäkuuta, samana viikonloppuna kuin Joensuun Ilosaarirock.

— Meillä on tieto Rakuuna Rockista, emmekä järjestä tapahtumaa Ilosaarirockin kanssa samaan aikaan. Suunnittelu on kesken. Päivämäärävaihtoehtoja on ainakin kaksi, eri kuukaudelle, Eastwayn operatiivinen johtaja Vesa Ristimäki kertoo.

Ohjelmatoimistolla on vuokrasopimus Kauppatorista ajalle 12.—13.7.

Tapahtumien järjestäjät ovat kahlanneet festivaalipaikkoja läpi urakalla. Jalkapallokenttiä, lentokentän läheisyyttä, toreja ja vaikka mitä.

Rakuuna Rockin yksi vaihtoehto oli Kimpisen alakenttä. Se karsiutui pois, sillä sinne ei uskottu edes paikkakuntalaisten löytävän. Keskeinen sijainti on tärkeä kaupunkifestivaalille.

— Paikkaan pitää olla helppo tulla, ja sieltä pitää olla helppo lähteä. Illallakin on päästävä pois turvallisesti. Metsään emme halunneet, Ristimäki sanoo.

Ristimäen mukaan Lappeenrannan yöt -kaupunkifestivaalilla on Kauppatorin ohella edelleen myös muita paikkavaihtoehtoja ”rannan alueella ja niin edelleen”.

Heinolan mukaan Rakuuna Rock halusi Linnoitukseen, koska paikka on jo koeteltu ja tunnettu: infra on valmiina, palvelut ovat vieressä ja sinne on helppo päästä. Tapahtumajärjestäjä on Etelä-Saimaan tietojen mukaan varannut kaupungilta Linnoituksen ohella myös Satamatorin Rakuuna Rock -viikonloppuna.

Festivaalien järjestelyt ovat edelleen kesken, eikä lopullisia päätöksiä niiden järjestämisestä ole tehty. Tapahtumien vastustajien rintama on silti jo pystyssä.

Rakuuna Rock on kuullut kunniansa netin keskustelupalstoilla, ja festivaalista on ehditty valittaa useammalla suulla myös kaupungin alueita vuokraaville.

Eastway ja Suomen musiikkiyhtiö eivät tule takki auki. Rakuuna Rockin järjestäjä puhuu nollatuloksesta ensimmäisenä vuonna ja ajattelee korkeintaan 3 000 päiväkävijää. Eastway taas pitää ensimmäistä vuotta investointina tulevaisuuteen. Lahdessa vastaava kaupunkifestivaali on kerännyt 2—3 000 päiväyleisön.

— Festivaalit alkavat toimia vasta kolmantena vuonna. Sitten näkee menestyksen. Realistinen vaihtoehto on, ettei tästä tule yhtään mitään, Ristimäki kertoo.

VANHA KENTTÄ.

+ Lähellä keskustaa. Yleisöä mahtuu. Eniten paikkoja istujille. Sähkö helposti saatavilla. — Asuinkerrostaloja vieressä.

KAUPPATORI. + Keskellä kaupunkia. Tapahtumat tuovat kaivattua elämää. — Asutusta vieressä. Ei kokemusta isoista musiikkitapahtumista.

SATAMATORI. + Olohuone kesällä. Ravintolapalvelut lähellä. — Asutusta vieressä.

AMIKSEN KENTTÄ. + Lähellä keskustaa. Asutusta ei ihan ääressä. — Parkkialue menisi bändeille, myyntikojuille ja vessoille. Vaikea suojata vain lipunostajille.

KISAPUISTO. + Lähellä keskustaa. Paras parkkialue. Jäähallista vessat ja artistien pukeutumistilat. Sähkö helposti saatavilla. Yleisöä mahtuu. — Asutusta lähellä.

Älä unohda näitä

KIMPISEN STADION: + Lähellä keskustaa. Yleisöä mahtuu. — Herkkä luonnonnurmi. Asutus äärellä.

MYLLYSAARI: + Komea paikka. — Herkkä alue lasitavaralle. Festivaalialue hankala rajata.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö