Savustamo laajeni ravintolaksi

Section Seven tarjoaa Rauhassa suomalaista lähiruokaa. Kalat hankitaan lähivesiltä ja vihannekset torilta.

JOUTSENO. Savustamo oli tarkoitus perustaa, mutta syntyikin ravintola. Kahden joutsenolaiskaveruksen viimetalvinen ajelu Rauhassa johti siihen, että vanhassa sepän pajassa tarjoillaan nyt suomalaista kalaruokaa.

— Pajan ovi oli puoliksi auki ja pääsimme kurkistamaan sisälle rakennuksen. Päätimme silloin, että tähän teemme ravintolan, Markku Partanen kertoo.

Partasen yhtiökumppani on vanha jalkapallokaveri Mikko Litmanen.

Kummallakaan miehellä ei ollut mitään aiempaa työkokemusta ravintoloista. Partanen hankkii elantonsa Joutsenon sellutehtaalta ja Litmanen kylpylästä.

Ravintolan nimi löytyi rakennukseen nojanneesta vanhasta ikkunasta. Section Seven muistuttaa tulevia polvia Rauhan alkuperästä.

Vanhan mielisairaalan osasto seitsemän ei kuitenkaan sijainnut ravintolan paikalla, vaan ikkuna oli joutunut jostain syystä sinne.

Miehet ryhtyivät remontoimaan vanhaa pajaa, joka käytännössä piti rakentaa kokonaan uusiksi. Pajasta muistuttavat vielä esimerkiksi jykevät tiiliseinät ja ahjo.

— Ahjon paikalla alamme loimuttaa ensi kesänä lohta, Partanen lupaa.

Tilojen remontointi alkoi viime vuoden maaliskuussa ja heinäkuun puolivälissä ravintola oli auki.

Vauhti oli kova ja työtä paljon, vaikka avuksi saatiin kavereita.

— Kaikki illat ja viikonloput tässä meni.

Partasen mukaan lupa- ja muu viranomaisruljanssi sujui hyvin ja nopeasti. Museovirastokin oli antamassa ohjeita vanhan rakennuksen säilyttämisessä.

Viime kesänä ravintola aloitti 50-paikkaisella baarilla ja ulkoterasseilla. Nyt valmiina on myös ravintolasali.

Talvella ravintolaan mahtuu 70 asiakasta ja kesällä lisäksi piha- ja kattoterasseille molempiin 50.

— Ruokalista on suppea, siinä on kalaruokia. Allergikoille löytyy tietysti tarvittaessa kanaa tai pastaa, Partanen lupaa.

Kaikki ravintolan kala tulee Suomesta ja pääosa lähiseudulta. Partanen kehuu saavansa Rauhan lähivesiltä koko ajan kuhaa.

Paikallinen kalastaja toimittaa sen, mitä itse ei saa kalastettua.

Lohi tulee Puumalasta, mutta siika on tuotava Ahvenanmaalta saakka.

— Perunat ja vihannekset ostamme torilta. Pakastevihanneksia yritämme välttää.

Tällä hetkellä Rauhassa vietetään hiljaiseloa, ja kalaravintolakin on auki vain viikonloppuisin.

Hiihtolomalla alueen odotetaan vilkastuvan, ja ravintola avataan myös arkisin.

Kuvateksti

Kai Skyttä

Osan Section Seven -kalaravintolan kaloista Markku Partanen pyytää itse. Vanhasta pajasta muistuttavat jykevät tiiliseinät. Baari ja ulkoterassi täydentyivät ravintolasalilla.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen