Yliopisto hakee ylipäällikköä

Uusi rehtori valitaan kesällä. Rohkea, innostava johtaja on myös aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija. Ilkka Pöyhönen jää eläkkeelle vuodenvaihteessa.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Onko Tuomo Rönköllä hakuilmoituksessa kädessään Mannerheimin karvalakki? Lappeenrannan teknillisen yliopiston uuden rehtorin valintaa johtava hallituksen puheenjohtaja Rönkkö ei pidä assosiaatiota huonona.

-Johtajuuttahan tässä haetaan. Talvisodan henkeä en korostaisi, mutta ylipäällikkö vie näitä ilmoituksessa myös näkyviä kovimpia tutkijoitamme oikeaan suuntaan määrätietoisesti.

Rönkkö huomauttaa, että kävi itse armeijan kahdeksassa kuukaudessa. Naurahtaa, ettei upseerikoulutus ole perusvaatimus.

-Johtaminen tulee henkilökohtaisista ominaisuuksista, siitä että saa joukot mukaan. Sillä ei ole väliä onko sivari vai armeijan käynyt.

”Etsimme ylipäällikköä” -ilmoitus komeili perjantain Talouselämä-lehden kokosivulla. Jatkoa seuraa ainakin Helsingin Sanomissa.

-Haemme parasta mahdollista. Yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä. Olemme palkanneet myös ulkopuolisen headhunterin. Toki toivomme hakemuksia myös yliopiston sisältä, selvittää Rönkkö.

Viisi vuotta sitten kisa oli laimea ja oman talon professorin Ilkka Pöyhösen valinta läpihuutojuttu.

-Nyt yliopisto on kovassa iskussa, ja siellä on tosi hyvä yhdessä tekemisen meininki. Strategiaa on kirkastettu ja Lappeenranta voi nousta ihan merkittäväksi eurooppalaiseksi tiedeyliopistoksi.

Rönkkö toivoo myös ei-perinteisiä hakijoita, vaikka väitellyt tohtori pitääkin olla.

-Olisi hyvä, että Suomessakin alkaisi näkyä urakierto yliopiston ja yritysmaailman ja valtiovallan välillä. Näin tulisi monipuolista osaamista käyttöön.

Yliopiston imagomainonta kavahtaa pönäkkyyttä. Siihen lyövät leimaa esimerkiksi kuva tohtorien rivitanssista ja green campus.

-Haemme rohkeaa ja innostavaa persoonaa, aktiivista yhteiskunnallista keskustelijaa. Tärkeää vaikuttamista on sekin, että syntyy uutta yritystoimintaa yliopiston ympärille. Uudella rehtorilla on rakkaus tähän lajiin. Ei sitä hommaa tehdä rahasta.

Rönkön mukaan on ongelma, että hallitus ja rehtori vaihtuvat samaan aikaan. Hän uskookin, että hallituksen toimikausi lyhenee jatkossa neljään vuoteen.

Työnjako on selvä. Hallitus keskittyy strategiaan ja rehtori on laivan kapteeni. Esimerkiksi professorien nimityksiin hallitus ei puutu.

Rönkkö sanoo, yliopisto ja Lappeenranta eivät vieläkään houkuttele tarpeeksi opiskelijoita. Selvitysten mukaan yliopistossa viihdytään kuitenkin erinomaisesti.

-Toivon mukaan uusi ilme ja strategia herättävät mielenkiintoa.

-Suhtaudumme tieteeseen vakavasti, mutta töissä saa olla myös mukavaa. Tämä on karjalainen yliopisto, jossa on Viipurin viisii -meininki, positiivinen pohjavire ja asiat hoituvat.

Talouselämä-lehden kokosivun ilmoituksessa yliopiston hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö hakee ylipäällikköä etualalla ja kansainvälisen tieteen etujoukot ovat taempana.

Viiden vuoden kausi

Uuden rehtorin haku päättyy 4. maaliskuuta. Nykyinen hallitus pyrkii valitsemaan rehtorin ennen kesälomia.

Uusi rehtori tulisi perehdytykseen mahdollisimman pian ja aloittaisi virallisesti ensi vuoden alusta.

Rehtori johtaa yliopiston toimintaa ja vastaa yliopiston tehtävien tuloksellisesta hoitamisesta.

Rehtorin lisäksi myös yliopiston hallitus on vaihtumassa. Nykyhallituksen kausi päättyy vuodenvaihteessa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju