Aurinko pukkaa lämpöä

Luumäkeläiskaksikko kehittelee helppohoitoista aurinkolämmitintä. Laite on jo testikäytössä.

Matti Riihelä

LUUMÄKI. Kevättalven aurinko helottaa Luumäellä täydeltä terältään. Punaisen rakennuksen paisteen puoleiseen seinään kiinnitetty laite muistuttaa hieman aurinkopaneelia, muttei ole sellainen.

-Tässä on aurinkolämmitin, kertovat laitteen kehittäjät Tarmo Okkola ja Jari Taipale.

Laite on koekäytössä Taipaleen verstaalla ”pajanmäellä” Miehikkälän tien varressa. Toinen samanlainen on testattavana Taipaleen mökillä.

Idea omarakenteisesta aurinkolämmittimestä virisi noin vuosi sitten, mutta kehittämään miehet ryhtyivät sitä viime syksynä.

TALVEN mittaan aurinko vilahti taivaankaarella harvoin, mutta helmikuun lopulla päästiin aloittamaan testit.

-Viime viikolla ulkona oli muutama aste pakkasta. Laitteen puhaltaman ilman lämpötila 30 plusastetta.

Automatiikka on sellainen, että sisään pukkaa vain huoneilmaa lämpöisempää ilmaa Pajan seinässä oleva laite on reilun neliömetrin kokoinen, mutta Okkolan ja Taipaleen suunnitelmissa on rakentaa samalle seinustalle, seinän yläkolmioon noin yhdeksän neliön kokoinen lämmitin.

-Seinässä olevan laitteen maksimiteho on reilun kilowatin luokkaa, käytännössä keskikesällä. Yhdeksän neliöisellä päästään liki neljän kilowatin tehoon helmikuun lopulla. Keskikesällä maksimiteho olisi kymmenkunta kilowattia.

Parhaan tehon laite antaa, kun aurinko paistaa hieman vinosti kohti. Käyttökulmaa on noin 90 astetta ja ylikin. Lähtökohtana olikin juuri laaja käyttökulma. Huolto on helppoa, vain suodattimen vaihto aika ajoin.

AURINKOLÄMMITIN ei siis ole sama asia kuin aurinkopaneeli. Pieni aurinkopaneeli lämmittimessäkin on. Siitä saadaan voima puhaltimelle, joka syöttää lämmintä ilmaa putken kautta sisälle rakennukseen.

-Parhaiten tämä soveltuu mökeille, joihin ei tule sähköä. Samoin asuntovaunuihin, jotka seisovat talven yli. Sellaisiin paikkoihin, missä kosteus tahtoo tiivistyä sisälle.

Taipaleen verstaalla sisäilman kosteus tippui koekäytön aikana 15 prosenttia.

TAIPALE huoltaa ja korjaa autoja, koneita ja laitteita, Okkola puolestaan suunnittelee, korjaa ja rakentaa erilaisten laitteiden prototyyppejä.

-Kun Jari otti aurinkolämmittimen tiimoilta yhteyttä, ajattelin että tuohon on pakko lähteä mukaan, Okkola selittää.

Talven mittaan ajatus muhi molempien päissä. Joskus illat vierähtivät pitkällekin ideaa työstäessä.

Saman sortin laitteita, samankaltaisia on markkinoilla, mutta Okkola ja Taipale ovat tehneet tuotekehitystyötä, joka jatkuu edelleen.

-On mielenkiintoista, kun voi tehdä jotain uutta, Okkola sanoo.

-Usein se ratkaiseva idea tulee, kun tekee välillä jotain ihan muuta, Taipale lisää.

KUVATEKSTI

Matti Riihelä

Tarmo Okkola ja Jari Taipale kehittivät aurinkolämmittimen, jonka testaukset ovat parhaillaan käynnissä.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä