Haapajärven hetket käsillä

Asukkaat pelkäävät tehdyn työn menneen hukkaan, ellei kuivatusta jatketa.

Seija Hackman

LAPPEENRANTA. Haapajärven on saatava kuivua vielä ensi kesä, vaativat Lappeenrannan Haapajärven asukkaat.

Haapajärven yhteisen vesialueen osakaskunta on lähettänyt Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle kirjeen, jossa se toivoo kuivatuksen jatkamista ensi kesän yli sekä kunnostuksen tehostamista muutenkin.

Kuivatuksesta vastaava Lappeenrannan Energiaverkot on sillä kannalla, että kuivatus on tehty suunnitelmien mukaan. Tarkoitus on päästää Rakkolanjoen vedet järveen taas huhtikuussa.

Haapajärven osakaskunnan mielestä kuivatus epäonnistui viime kesänä liian pahoin, jotta työ voitaisiin katsoa tehdyksi.

-Jos vesi nyt päästetään järveen, hankkeeseen pistetty raha on mennyt hukkaan. Koko homma voidaan joutua aloittamaan alusta, osakaskunnan nykyinen ja entinen puheenjohtaja Esa Hyväri ja Jorma Vilkko katsovat.

Haapajärven pohjoisosa tyhjennettiin vedestä viime kesänä. Keskikesällä rannat jo kuivahtivat, mutta sadekesä johti lopulta siihen, että lokakuussa alueella taas jopa soudeltiin?-?rehevän osmankäämiviidakon katveessa.

Syksyllä ELY-keskus ilmoitti, että jatkon suhteen pallo on Energiaverkoilla?-?ELY-keskuksen toimivaltuudet päättyivät kunnostussuunnitelman hyväksymiseen.

ELY-keskus kuitenkin suositteli, että Energiaverkot yrittäisi paikata kurjan kesän jälkiä pumppaamalla jäälle vettä ja tamppaamalla lunta. Tarkoitus oli näin saada järven pohja jäätymään ja painamaan pohjasedimenttiä kasaan. Näin on helmikuun ajan tehtykin.

Esa Hyväri ja Jorma Vilkko epäilevät vahvasti, onko järven pohja silti siinä kunnossa, että ravinteet pysyvät vastaisuudessa kurissa.

-Onko mitään näytteitä otettu tai tutkittu, oliko kuivattamisella toivottu vaikutus? he kysyvät.

Hankkeessa on miesten mielestä tehty virheitä, jotka ovat edesauttaneet sadekesän tekosia.

-Kuivatusuomat jäivät melkein kokonaan kaivamatta. Patoihin piti laittaa kankaita, ei laitettu, ne vuosivat kuin seula. Ylläpitopumppaus ei ollut tarpeeksi tehokasta, Hyväri ja Vilkko listaavat.

Sekin miehiä ihmetyttää, että projektin suunnittelija, oululainen Pöyry Finland Oy, ei ollut mukana suunnittelukokouksissa, vaikka suunnitelmat muuttuivat.

-Entä miksi talven työt aloitettiin vasta kuukausi sitten, vaikka ELY-keskus kehotti toimiin jo joulua ennen, Hyväri ja Vilkko kysyvät.

Miehet korostavat, että suurin syyllinen tilanteeseen on toki sadekesä, eikä muita syyllisiä enää haluta hakea.

-Pääasia että homma hoidettaisiin loppuun asti. Kaikki sanovat, että suunnitelmassa oli riskinsä, mutta nyt asenne tuntuu olevan että ”teiänhän se järvi on”. Onko oikein, että mustapekka jää asukkaille? he kysyvät.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Haapajärven osakaskunta on järven kuivatuksen aikana ruopannut sen rantoja omilla ja EU-rahoilla niin paljon kuin on kyennyt. Asukkaat tasoittelevat rannat talkoilla, kertovat Jorma Vilkko (vas.) ja Haapajärven yhteisen vesialueen osakaskunnan puheenjohtaja Esa Hyväri. Myös uimarantaa on toiveikkaasti kunnostettu, vaikka tiedetäänkin, että kertarysäyksellä järven tila ei kohene.

Liejun alta on ruoppauksissa paljastunut hienoa hiekkaa.

Miljoonien urakka

Lappeenrannalla on velvoite kunnostaa rehevöitynyt Haapajärvi ja Rakkolanjoki, sillä vesistö on ollut kauan kaupungin jätevesien purkuvesistö.

Kunnostuksesta vastaa Lappeenrannan Energiaverkot ja sitä toteuttaa Destia Oy.

Kuivatuksen ajaksi järven läpi menevälle Rakkolanjoelle kaivettiin vuosi sitten ohitusuoma.

Kuivatuksen kustannusarvio on noin 2,5 miljoonaa euroa. Kunnostukseen liittyy myös lisäveden johtaminen järveen Saimaan kanavasta. Siihen liittyvät työt on tarkoitus aloittaa ensi vuonna. Lisäveden johtamisen kustannusarvio on laskenut alkuperäisestä yli 4 miljoonasta eurosta vajaaseen 3 miljoonaan euroon, kun suunnitelmaa onnistuttiin yksinkertaistamaan.

Kirjoittaja:
Seija Hackman